A németek többsége "Jamaica-koalíciót" akar

Berlin |

A németek többsége az  úgynevezett Jamaica-koalíciót szeretné, vagyis a megkérdezettek 57 százaléka nagyon jónak, vagy jónak tartaná a pártoknak  - a jamaicai zászló színeivel megegyező -  színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett koalíciót - derült ki az ARD Deutschlandtrend című, csütörtökön ismertetett felmérése eredményeiből.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

A Jamaica-koalíciót a válaszadók 40 százaléka kevésbé jónak, vagy egyenesen rossznak minősítette.

A megkérdezettek háromnegyede abból indul ki, hogy megvalósul ez a négypárti koalíciós felállás, ugyanakkor 21 százalékuk nem gondolja ezt.

A felmérés szerint a németek 61 százaléka helyesli, hogy Angela Merkel hivatalban lévő kancellár további négy évig lássa el tisztségét. 2013-ban ez az arány még 71 százalékos volt.

A kormányalakítási tárgyalások várhatóan a jövő héten indulnak.

A liberális FDP elnöke, Christian Lindner  ugyanakkor  óva intett a jövő heti koalíciós tárgyalásokhoz fűzött túlzott elvárásoktól. "Nyíltan megmondom, nem tudom, hogy mindez kormányalakításhoz vezet-e" - mondta a pártelnök az IG BCE szakszervezet szövetségi kongresszusán Hannoverben. "Amennyiben egy új koalíció lényegében csak azt folytatná, amit a nagykoalíció eddig csinált, akkor csak azt mondhatom, hogy nem velem" - hangsúlyozta Lindner. Hozzáfűzte: ebben az esetben ellenzékbe vonulni nem lenne  elítélendő dolog, hanem a politikai felelősségvállalás része.

Ajánló