Brexit - Az EU kész továbblépni a tárgyalások második szakaszába

Brüsszel |

Az Európai Unió kész továbblépni a Brexit-tárgyalások második szakaszába, ha London jobb ajánlattal áll elő a brit kilépés feltételeit illetően - írta csütörtökön a Reuters brit hírügynökség, amelynek sikerült hozzájutnia a jövő héten megrendezendő EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezetéhez.

TASR/AP-felvétel

A brit EU-tagság megszűnése után az Unióban maradó 27 tagország kormányának megküldött tervezet szerint az EU-nak azonnal neki kellene látnia a lehetséges átmeneti intézkedésekre vonatkozó belső munkának annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb a majdani kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakaszba léphessen.

A tervezet szerint az Európai Tanács következő, decemberi ülésén újra áttekinti a tárgyalások előrehaladtát, hogy meg tudja állapítani: sikerült-e elégséges haladást elérni.

Ha igeb, akkor az EU-ban maradó 27 tagország az EU érdekének megfelelően további iránymutatásokat fogadna el a jövőbeli kapcsolatokra és a lehetséges átmeneti intézkedésekre vonatkozóan.

"Annak érdekében, hogy teljesen készen álljon egy ilyen forgatókönyvre, az Európai Tanács arra kéri a tagországokat és Michel Barnier-t, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalóját, hogy kezdjék meg a belső előkészítő megbeszéléseket".

Ajánló