A spanyol kormányfő észszerű cselekvésre szólította fel a katalán elnököt

Madrid |

Észszerű cselekvésre szólította fel Carles Puigdemont katalán elnököt Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a madridi parlament alsóházának szerdai ülésén.

SITA/AP-felvétel

"Az egyetlen, amit kérek, hogy cselekedjen észszerűen, kiegyensúlyozottan, helyezze előtérbe minden állampolgár, a spanyolok összességének és a katalánok összességének általános érdekeit" - fogalmazott a kormányfő, aki Jordi Xuclá, a függetlenségi Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) képviselőjének kérdésére adott választ a törvényhozásban.

A katalán képviselő azt kérdezte, hogy Mariano Rajoy szerint megoldja-e Katalónia problémáját a Carles Puigdemont katalán elnök által felkínált párbeszéd elutasítása, és az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása. A passzus lehetőséget ad akár Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére is.

A spanyol miniszterelnök válaszában arra kérte a PDeCAT képviselőjét: tegyenek erőfeszítéseket a katalán elnök meggyőzésére, hogy ne okozzon még több problémát, különben "kötelezi a kormányt olyan döntések meghozatalára, amelyeket jobb lenne sosem megtenni".

Carles Puigdemont múlt hét kedden a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg. 

Carles Puigdemont válasza ennek lejárta előtt mintegy másfél órával nyilvánosságra került, de ebben sem adott egyértelmű feleletet a kérdésre, viszont párbeszédre kérte Mariano Rajoyt.

A spanyol kormányfő aznap újabb levelet küldött a katalán elnöknek, amelyben kifejtette, hogy a törvényességhez való visszatérés megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet. Felhívta az elnök figyelmét arra, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére és visszatérni a törvényességhez. 

A spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a második, csütörtöki határidőig sem kapja meg a várt választ Barcelonából.

Az alkotmány 155-ös cikke csupán azt határozza meg, hogy ha a kormány azt alkalmazni akarja, akkor javasolt intézkedéseinek listáját el kell küldenie a parlament felsőházának, a szenátusnak, amely megvitatja azokat, majd pedig szavaz róluk.

Ajánló