Százezer kurdot űzött el az iraki sereg a kirkuki olajmezőkről

Kirkuk |
Mintegy százezer ember menekült el az iraki városból hétfő óta, miután a kormányerők átvették a régió feletti ellenőrzést.
Olajfinomító Kirkuk közelében
TASR/AP-felvétel
Navzad Hadi, Erbíl kormányzója közölte, hogy 18 ezer család keresett menedéket Erbílben és Szulejmaníja városokban. A politikus egyik tanácsadója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy összességében mintegy százezer emberről van szó.
 
Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. 
 
Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá fajult. Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmergák által az Iszlám Állam dzsihádista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását.
 
Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, és három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot, majd ellenőrzésük alá vonták őket.
 

Ajánló