Babiš kihasználhatja a cseh euroszkepticizmust

Budapest |

Kihasználhatja a csehországi euroszkepticizmust Andrej Babiš, a jobbközép ANO mozgalom vezetője, a cseh választások nagy esélyese - mondta Kollai István történész.

TASR/AP-felvétel

A történész elmondta, Csehországban hagyományosan sokan vannak azok, akik kritikusak az Európai Unió intézményeivel és centralizációjával szemben. Az emberek egy része úgy tartja, az ország akkor is Európa része, ha nem tagja az uniónak - tette hozzá.

Ugyanakkor félő az is, hogy Babiš hatalomra jutása esetén tovább erősítheti a visegrádi együttműködésben lévő konfliktusos elemeket, ami káros lehet.  

Csehországban péntek délután képviselőházi választások kezdődtek. A cseh parlament alsóházának 200 képviselői mandátumáért 31 párt és mozgalom több mint 7500 jelöltje verseng. 

A voksolás hagyományosan kétnapos. A 14 800 választóhelyiség péntek délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesz nyitva. A mintegy 8 millió cseh választópolgárnak nagyjából 60-65 százalékát várják az urnákhoz. A választás eredményének bejelentése szombaton az esti órákban várható.

Ajánló