Fölényes győzelmet aratott az ANO Csehországban

Prága |

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom biztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A szavazatok százszázalékos feldolgozása alapján a parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott be.

Andrej Babiš és felesége
TASR–felvétel

A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Ugyancsak előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet.     

A Cseh Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ANO 29, 64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik a Cseh Kalózpárt, amely 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal. 

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM-7,76 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD-7,27 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL-5,8 százalék), TOP 09 5,31 százalék, Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,18 százalék). 

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Cseh Kalózpárt 22, SPD 22, KSČM 15, ČSSD 15, KDU-ČSL 10, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

A választási részvétel 60,84 százalék volt. 

Babiš: 1,5 millióan szavaztak ránk a dezinformációs kampány ellenére

Andrej Babiš, a győztes ANO elnöke megköszönte a választók bizalmát. Meglepőnek nevezte az ilyen arányú győzelmet, hiszen - elmondása szerint - két éve dezinformációs kampányt folytatnak ellene. "Szeretném megköszönni az embereknek, hogy nem hittek ezeknek a hazugságoknak." - mondta.

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára - mondta.

A sajtótájékoztatója elején elhangzott nyilatkozatával Andrej Babiš nyilvánvalóan azokra a cseh és külföldi médiában megjelent véleményekre reagált, amelyek szerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára.

A politikus közölte: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen. "Remélem, lesz érdeklődés a javaslatunk iránt" - jegyezte meg a politikus. Babiš arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül.

A parlamentbe jutott pártok elnökei ugyanakkor azt állították, nem fognak kormánykoalícióra lépni Babišsal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a ČSSD ügyvezető elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez "nevetséges lenne". Az ODS kizárta, hogy koalícióra lépjen az ANO-val.

Miloš Zeman államfő már korábban jelezte, hogy kormányalakítási megbízatást a választások győztesének ad. Zeman szombat estig a választási eredményeket nem kommentálta.  


Minden járásban az ANO győzött

(MTI, TASR)

Ajánló