Ki ez a Babiš és mit akar?

Prága |

Elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani Andrej Babiš, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, a cseh kormányfői tisztség valószínű várományosa.

Andrej Babiš
TASR–felvétel

Mindezeket a gondolatokat az a "szerződés" tartalmazza, amelyet Andrej Babiš amerikai stílusban még a választások előtt ajánlott fel az ország lakosságának. Miután mozgalma győzött a választásokon, és Babiš minden bizonnyal kormányalakítási megbízatást kap Miloš Zeman államfőtől, a dokumentumban megfogalmazott elvek nagyobb súlyt nyertek.

Andrej Babiš álláspontját a választások előestéjén lezajlott tévévitában is megerősítette. "Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót" - jelentette ki Babiš a Nova kereskedelmi televízióban. "Az euró bevezetése nem előnyös sem az állam, sem a társadalom számára" - mutatott rá a politikus. Azt mondta, hogy az Európai Uniónak alapvető reformokra van szüksége.

Babiš leszögezte: szükség van arra, hogy "az EU-ban a kormányfőknek és az államfőknek legyen döntő befolyása", és "ne a brüsszeli hivatalnokoknak". "Meggyőződésem, hogy az eddiginél aktívabbnak és kezdeményezőnek kell lennünk" - tette hozzá Babiš, aki korábban külpolitikai témákban nem nagyon foglalt állást.

A multimilliárdos vállalkozó, aki a 2013-as előrehozott képviselőházi választások nyomán alakított Sobotka-kormány pénzügyminisztere lett, politikusi minőségében is inkább gazdasági és belpolitikai kérdésekben nyilatkozott. Általános bírálatot váltott ki az a véleménye, hogy az országot is egy nagyvállalat mintájára kellene irányítani, a parlamentben a hatékonyság érdekében korlátozni kellene a parttalan vitákat, és fel kellene gyorsítani a döntéshozatalt. Ez a gondolat az általa kínált "szerződésben" újra felmerült. "Igyekezni fogok hatékonyabbá tenni a közintézmények működését, és Németország mintájára átalakítom a képviselőház működését, hogy korlátozzam a politikusok felesleges és értelmetlen fecsegését" - írta.

Andrej Babiš jelenleg Csehország második leggazdagabb polgára. Vagyonát a közelmúltban a Forbes magazin 88 milliárd koronára becsülte. Más, a cseh sajtóban megjelent becslések szerint Babiš vagyonának értéke 130-140 milliárd korona lehet.

A cseh kormányfői tisztség várományosa 1954-ben Pozsonyban született, de cseh állampolgársága van. A szocialista időszakban Babiš édesapja Genfben képviselte Csehszlovákiát az ENSZ egyik szakosított szervezeténél, az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezménynél (GATT), majd az ENSZ szakértője volt, ezért fia Svájcban végezhette gimnáziumi tanulmányait. Ezt követően a pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát.

FÖLÉNYES GYŐZELMET ARATOTT AZ ANO CSEHORSZÁGBAN

A fiatal Babis a Chemapol külkereskedelmi vállalatban (később Petrimex) kezdett dolgozni, majd 1985-1990 között annak marokkói képviselője volt. 1991-ben tért vissza Csehszlovákiába, és a Petrimex menedzsere lett. A Petrimexből néhány éven belül Agrofert lett, s az Babiš százszázalékos tulajdonába került. Az Agrofert Holdingnak az idei év elejéig Babiš az egyetlen tulajdonosa és egyben vezérigazgatója.

SENKI SEM AKAR KOALÍCIÓT BABIŠSAL

Az élelmiszeripari, mezőgazdasági és vegyipari cégeket magába foglaló Agrofert holding az egyik legnagyobb csehországi gazdasági csoport. Összesen mintegy 34 ezer embernek ad munkát. Az Agrofert tulajdonába tartozik a Mafra kiadó is, amely egyebek között a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny befolyásos országos napilapok kiadója is. Babišnak azonban, aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt, az év elején úgynevezett megbízotti alapokba kellett helyeznie vagyonát a tavaly módosított összeférhetetlenségi törvény miatt.

Andrej Babiš nős. Az első és a jelenlegi második házasságából két-két gyermeke van.

Ajánló