Senki sem akar koalíciót Babišsal

Prága |

A cseh parlamentbe jutott pártok elnökei azt állították, hogy nem fognak kormánykoalícióra lépni Andrej Babišsal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Andrej Babiš (b)
TASR–felvétel

Az ANO mozgalom nem jelent veszélyt a demokráciára, és Európa-párti mozgalom - jelentette ki szombaton este Prágában Andrej Babiš, a hétvégi csehországi képviselőházi választások győztes pártjának elnöke. Hozzátette: nem Kelet felé orientálódnak.

A sajtótájékoztatója elején elhangzott kijelentéssel Andrej Babiš nyilván a cseh és külföldi médiában megjelent azon véleményekre reagált, miszerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára, és külpolitikájában Moszkva felé fog orientálódni.

A politikus közölte: a parlamentbe bejutott minden párt elnökét tárgyalásokra hívta meg az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen. "Remélem, lesz érdeklődés javaslatunk iránt" - jegyezte meg a politikus. Babiš arra számít, hogy a tárgyalások folyamán a kormányalakítás kérdése is napirendre kerül.

"Gyors kormányalakításra van szükség" - vélekedett Babiš, és leszögezte: Csehországnak stabil kormányra van szüksége, amely csapatként fog működni. Hozzátette: örülni fog, ha kormányalakítási megbízatást kap.

50 ezer preferenciaszavazat

Andrej Babiš a választásokon majdnem félszázezer preferenciaszavazatot kapott, az összes jelölt közül a legtöbbet. A cseh törvények szerint minden szavazó az általa beikszelt pártlistán megjelölhet négy személyt, akiket előnyben részesít.

A parlamentbe jutott pártok elnökei ugyanakkor azt állították, hogy nem fognak kormánykoalícióra lépni Andrej Babišsal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A választásokon a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, Petr Fiala kijelentette, hogy pártja "nem fog tárgyalni az ANO-val a kormánykoalícióról", és továbbra is "a konzervatív-liberális értékeket" fogja védeni. "Arra számítunk, hogy a közeljövőben nagy harc lesz a cseh állam értékei és külpolitikájának irányai körül" - szögezte le.

Az ODS színeiben Prágában képviselőházi mandátumot szerzett az ifjabb Václav Klaus, a volt cseh elnök Václav Klaus fia.

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt elnöke kijelentette, hogy a pártja semmiképpen sem lép koalícióra az ANO-val.

Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke szerint az SPD és az ANO között nagy programbeli különbségek vannak, s azok eltüntetését nem tartja reálisnak.

Nagy pofon a szocdemeknek

A Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) "nagy választási pofont" kapott, s a hibát a párton belül keressük, amiért nem tudtuk eladni a jó kormányzati eredményeket - jelentette ki sajtóértekezletén Milan Chovanec, a ČSSD ügyvezető alelnöke.

Kormánykoalíciós tárgyalásokat az ANO-val a szociáldemokraták csak két feltétel teljesülése esetén tudnak elképzelni: az első, ha a kormányprogram tartalmazná programjuk főbb elemeit, második pedig az, hogy ne Babiš legyen a kormányfőjelölt.

A ČSSD jövő áprilisban rendkívüli tisztújító kongresszust tart, addig a párt elnöksége a sikertelenség ellenére is a helyén marad - közölte Chovanec.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) elnöke a párt eredményét kudarcnak minősítette. Közölte: pártja csak akkor lépne be az új kormánykoalícióba, ha annak nem lenne tagja Babiš és az ANO alelnöke, Jaroslav Faltýnek, aki ellen szintén büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával.

Miroslav Kalousek, a TOP 09 jobboldali párt elnöke azt mondta, hogy pártja továbbra is kitart az Európa-párti politikája mellett. Megjegyezte: az új kormányzat "autokrata" lesz, és egy "volt ŠtB-ügynök" fogja irányítani, ami célzás volt arra, hogy Andrej Babiš neve megtalálható az egykori kommunista állambiztonsággal (ŠtB) együttműködők névsorában.

Ajánló