„Beavatás” a halálba - kikészítették a muszlim újoncot az amerikai tengerészgyalogságnál

Dél-Karolina |
Tíz év börtönre ítélte a bíróság az amerikai tengerészgyalogság kiképzőtisztjét, aki tíz muszlim újoncot bántalmazott, egyikük meghalt.
Joseph Felix őrmester és felesége egy korábbi felvételen
TASR/AP-felvétel
Joseph Felix őrmester tavaly követte el a bántalmazásokat a tengerészgyalogság dél-karolinai kiképzőbázisán, Parris Islanden. A katonai törvényszék szerint az összes kiképző közül őt terheli a legnagyobb felelősség a történtekért.
 
A tárgyalás során kiderült, hogy a kiképzők szélsőségesen durva beavatásokat szerveztek az újoncoknak. Két muszlim katonát például ipari szárítógépbe kényszerítettek, és a gépet be is kapcsolták, miután nem voltak hajlandóak megtagadni hitüket.
 
Raheel Siddiqui többnapnyi „beavatás” után tavaly márciusban a mélybe vetette magát a bázis egyik épületéről. A hadsereg egyszerű öngyilkosságként könyvelte el az esetet. Szülei viszont 100 millió dollár kártérítésért beperelték a tengerészgyalogságot, és azt állították, hogy egy tiszt vezette ki a balkonra Siddiquit mielőtt a mélybe zuhant.
 
A kiszabott büntetés értelmében Felix őrmestert tengerészgyalogoshoz méltatlan viselkedése miatt le is szerelik a fegyveres erők kötelékéből, a katonai törvények értelmében mindazonáltal az ügy automatikusan fellebbviteli bíróság elé kerül.

Ajánló