Migránsok erőszakoltak meg egy lengyel nőt –16 év a bandavezérnek

Rimini |
Tizenhat év börtönre ítélte az olasz bíróság a kongói Guerlin Butungót, aki társaival augusztusban Rimini tengerpartján megtámadott egy lengyel turista párt, a nőt megerőszakolták, a férfit megverték.
Guerlin Butungo, a négyfős banda főnöke
TASR/AP-felvétel
A csoportos nemi erőszakkal vádolt húsz éves kongói férfit gyorsított eljárással állították a bíróság elé, s az olasz törvények értelmében ennek megfelelően harmadolták a kiszabható büntetést. Így Guerlin Butungóra az ügyészség 14 és fél év börtönt kért. Rimini város bírósága viszont ennél többet, 16 évet szabott ki.
 
A büntetés letöltése után kiutasítják Olaszországból.
 
Butungo vezette azt a négyfős, fiatalokból álló csoportot, amely augusztus 26. éjjelén megtámadott egy lengyel turista párt Rimini egyik strandján. A férfit megverték, a nőt csoportosan megerőszakolták. Ezután egy perui transzexuálisra támadtak rá, őt is megerőszakolták.
 
Butungót szeptember 3-án fogták el az utcai videokamerák felvételei és a csoport többi tagjának vallomásai alapján. Kezdetben tagadta a vádakat, később beismerő vallomást tett. A kongói férfi 2015-ben menekültként érkezett Olaszországba, tartózkodási engedélyt kapott. Nem volt állandó munkája. Körözése alatt Franciaországba akart szökni. 
 
Az ítélet szerint 30-30 ezer euró kártérítést kellene fizetnie a nemi erőszak két áldozatának, és 20 ezer eurót a bántalmazott férfinak. Tízezer eurót Rimini városnak, tízezret Emilia-Romagna tartománynak a térségnek okozott erkölcsi kár miatt.
 
Az erőszakot elkövető csoport többi tagja fiatalkorú: egy 15 és egy 16 éves marokkói testvérpárról, valamint egy 17 éves nigériairól van szó. Őket még nem állították bíróság elé.
 
A marokkói testvérpár ügyében az illetékes bíróság úgy döntött, hogy szüleiket kiutasítják Olaszországból, mert nem látták el szülői feladataikat, és semmit sem tettek azért, hogy fiaik integrálódjanak az olasz társadalomba. Az apa jelenleg házi őrizetben van, amit egy sor köztörvényes bűncselekményért szabtak ki rá.
 
A családnak már három éve el kellett volna hagynia az országot, miután az olasz állam 20 ezer eurót ajánlott fel nekik, hogy hazatérjenek Marokkóba és csatlakozzanak az apához, akit akkor már egyszer kiutasítottak. A család azonban úgy döntött, hogy nem hagyja el Olaszországot.

Ajánló