Sztrájk lesz a menekültek börtönszigetén – nem bírják a helyiek

Leszbosz |
A görög szigetet már csak a menekültek börtönszigeteként emlegetik.
Az egyik leszboszi menekülttábor
SITA/AP-felvétel
Általános sztrájkot jelentett be hétfőre Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester a szigeten lévő menekülttáborokban uralkodó drámai helyzet miatt.
 
Az állami hivatalok és üzletek zárva lesznek. A sziget 32 ezer lelket számláló székvárosának, Mütilénének a térségében összesen 8300 migráns és menekült van elhelyezve két túlzsúfolt menekülttáborban. Ez háromszorosa a létesítmények befogadóképességének, így azokat sürgősen tehermentesíteni kell, mivel a helyzet robbanásveszélyes – hangoztatta Galinosz a görög sajtóban.
 
A polgármester még októberben figyelmeztetett egy újabb menekültválságra a Kelet-Égei-tengeren. „Elviselhetetlen állapot uralkodik a regisztrációs központokban” – mondta akkor Galinosz a dpa német hírügynökségnek. A bevándorlóknak hónapokig kell várniuk menedékkérelmi eljárásuk elbírálására, ráadásul folyton újabbak jönnek – tette hozzá.
 
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint júliusban, augusztusban és szeptemberben 27 százalékkal több migráns érkezett a török partokról Görögországba a tavalyi év azonos időszakához képest. Októberben pedig 4134 migráns jött, míg 2016 azonos hónapjában csak 2970.
 
A 2015-ös migrációs hullámnak, amikor naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába, ennek az uniós–török menekültügyi egyezménnyel sikerült gátat szabni. A tavaly tavasszal létrejött megegyezés értelmében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekült státuszt. Ennek elbírálásáig azonban az illegális bevándorlóknak a szigeteken kell maradniuk.

Ajánló