Fordulat: tovább erősködik a 93 éves diktátor

Harare |
A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfő.
Mugabe
TASR/AP-felvétel
Ezzel szemben azt mondta, ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.
 
A hadsereg által házi őrizetbe vett 93 éves vezetőt a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap leváltotta pártelnöki tisztségéből, és bejelentették, hogy ha hétfő délig nem mond le az államfői tisztségről, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.
 
Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese a televíziós beszéd előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfő beleegyezett a lemondásba.
 
„A kongresszus néhány hét múlva összeül. Én fogok elnökölni a vitán” – mondta Mugabe általános meglepetésre.
 
A televízióban mondott beszédében elismerte, hogy bírálja őt pártja, a hadsereg és a közvélemény, de nem beszélt a lemondásáról.
 
A zimbabwei háborús veteránok vezetője, Chris Mutsvangwa, a Mugabe menesztését célzó kampány vezetője a televíziós beszéd után a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást, és tömegtüntetéseket ígért szerda estére.

Ajánló