Kudarcba fulladtak a német kormányalakítási tárgyalások

Berlin |
Kivonultak a liberálisok a tárgyalásról, akár új választások is lehetnek.
A kisebbségi kormányzás aligha jöhet szóba
SITA/AP-felvétel
Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kudarcról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.
 
„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni” – jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke. Hozzátette, a hetekig tartó megbeszéléseken nem sikerült megtalálni a közös alapot Németország modernizációjához, és nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.
 
A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést.
 
Németország előtt három elméleti lehetőség áll: vagy a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, vagy tovább kormányoz a szociáldemokratákkal – bár az SPD már korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad –, vagy új választásokat kell kiírni – állapították meg a hírügynökségek.
 
A Reuters szerint miután Angela Merkel bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról hétfőn napközben tájékoztatja az államfőt – az elnök  jogköre új választást kiírni –, ez azt jelenti, hogy kancellár nem kísérli meg a kisebbségi kormányzást a Zöldekkel.
 
Mindazonáltal Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat. „Mélyen el kell gondolkodni azon, hogy milyen irányba megy tovább Németország. Mint kancellár, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy az országot jól irányítsuk a következő nehéz hetekben” – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy sajnálja az FDP döntését. „Már azt gondoltuk, hogy jó úton haladunk egy megállapodás felé. Sajnálom, tiszteletben tartva az FDP döntését, hogy nem tudtunk megegyezni” – mondta.
 
Horst Seehofer, a CSU elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a tárgyalások kudarca és egy igazi kormány hiánya teher az országnak.
 Reinhard Bütikofer, a Zöldek egyik politikusa pedig azt írta a Twitteren a liberálisok döntéséről: „A populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett”.

Ajánló