Lengyelország a Kreml kottájából játszik

Brüsszel/Varsó |
Élesen bírálta a varsói vezetés politikáját Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke, mert az elmúlt évek lengyelországi fejleményei tökéletesen illeszkednek Oroszország terveibe.
Orbán Viktor és Donald Tusk a legutóbbi EU-csúcson
TASR/AP-felvétel
„Feszült vita Ukrajnával, elszigetelődés az Európai Unióban, elmozdulás a jogállamiságtól és a bírói függetlenségtől, támadás a nem kormányzati szektor és a szabad sajtó ellen. A kormánypárt stratégiájáról vagy a Kreml tervéről van szó? A kettő túlságosan hasonlít ahhoz, hogy nyugodtan alhassunk” – írta az egykori lengyel miniszterelnök a Twitteren.
 
Válaszüzenetében Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azzal vádolta Tuskot, hogy az Európai Tanács elnökeként semmit nem tett az országért, pozícióját arra használja fel, hogy támadja a lengyel kormányt.
 
Februárban az uniós tagállamok közül egyedül Lengyelország szavazott az ellen, hogy Donald Tuskot két és fél évre újraválasszák az Európai Tanács élére.
 
Az utóbbi években számos bírálat érte a 2015-ös lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) pártot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.
 
Donald Tusk nem találja a helyét az európai unió politikai életében, ezért megpróbál beleavatkozni a lengyel belügyekbe, Twitter-bejegyzése kétségbeejtő frusztrációjának kifejeződése – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az Európai Tanács elnökének üzenetére reagálva. A külügyminiszter szerint ahhoz képest, hogy az Európai Unió milyen válságokon ment keresztül az elmúlt két-három évben, Tusk európai tanácsi elnökként meglehetősen passzív volt.  Waszczykowski szerint Tusk bejegyzése két szempontból is ellentmondásos. Egyrészt elferdíti a nemzetközi politikát és a lengyel külpolitikát, nevezetesen az Ukrajnával kapcsolatos eseményeket, hiszen Lengyelország ebben a kérdésben is saját érdekeit védi, és nem áll Oroszország oldalára. Másrészt ismét beleavatkozik a lengyel belpolitikába, ami arra utal, hogy nemzetközi pozíciója ellenére még mindig a mélyen el van köteleződve a lengyel belpolitikai csatározások egyik oldala mellett.
 
Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal vezetője úgy reagált Tusk bejegyzésére, hogy az Európai Tanácsnak, amelynek ő a feje, fegyelmit kellene adnia neki a lengyel belpolitikába való beavatkozásáért. „Az EU történetében Tusk az egyetlen magas poszton lévő tisztségviselő, aki ilyen nyíltan beleavatkozik egy tagország belpolitikájába” – szögezte le.

Ajánló