Jelvény nélküli fegyveresek jelentek meg a szakadár Luhanszk utcáin

Luhanszk |

Fegyveresek jelentek meg kedden az egyik szakadár kelet-ukrajnai terület székhelyének, Luhanszknak az utcáin - közölte egy helyi vezető.

"Luhanszk központját ostromgyűrűbe vonták" - mondta Alina Zsivolup, az önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" tájékoztatási "minisztériumának" szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. A szóvivő szerint a fegyveresek nem viselnek jelvényt, és egyelőre nem tudni, kicsodák - tette hozzá.

A helyi televízió honlapján közzétett videofelvételen katonai egyenruhás, maszkos, kalasnyikovokkal felfegyverzett férfiakat lehetett látni egy közigazgatási épület közelében, valamint egy utcán, amelyet a járművük eltorlaszolt. A lázadók televíziója szerint a fegyveresek leállították a közlekedést több közigazgatási épület közelében.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy a terület vezetője, Ihor Plotnickij menesztette "belügyminiszterét", Ihor Kornetet.

Kornet kedden a szakadárok hírügynöksége által közzétett közleményben tagadta, hogy menesztették volna. Jelezte, hogy fegyvereseket vonultattak fel Luhanszk központjába, hogy őrizetbe vegyék ukrán "szabotőrök" egy csoportját, akik előző éjjel hatoltak be a szakadár területre.

Plotnitckij kedden közleményt adott ki a luhanszki helyzettel kapcsolatban. A vezető szerint kedden a város lakosai számos fegyverest láttak egyenruhában a város központjában, akik elmondásuk szerint a belügyminisztérium parancsára gyakorlaton vettek részt. A vezető szerint pánikra nincsen ok. "Biztonsággal állíthatom, hogy hiábavalók egyeseknek azok a törekvései, hogy a helyzet destabilizálása révén a hatalomban maradjanak, és rövidesen semlegesítjük őket" - áll a közleményben.

A BBC ukrán nyelvű adásának honlapja szerint a "belügyminisztériumban" tagadták, hogy leváltották volna Kornetot. Megerősítették, hogy "ukrán diverziós-felderítő csoportot fedeztek fel. Közölték, hogy őrizetbe vették a terület több alacsonyabb rangú vezetőjét, közöttük a "Luhanszki Népköztársaság" műsorközlőjének vezetőjét, Plotnyitcij kabinetfőnökét és a "belügyminisztériumnak a kormány biztonságáért felelős osztályvezetőjét".

A két kelet-ukrajnai szakadár területen, Luhanszkban és Donyeckben 2016-ban számos támadás történt, tisztogatásokat hajtottak végre a vezető szervekben és luhanszki lázadók vezetői szerint még puccskísérlet is volt.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusnak kitörése - 2014 áprilisa - óta több mint 10 ezer halottja volt. Kijev és a nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy katonailag támogatja a lázadókat, amit Moszkva az érintettségét megerősítő számos médiajelentés ellenére tagad. 

Ajánló