Etnikai tisztogatásnak minősítette a mianmari rohingják elleni erőszakot az USA

Washington |

Etnikai tisztogatásnak minősítette a mianmari rohingja muszlim kisebbség elleni erőszakot az Egyesült Államok - közölte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

TASR/AP-felvétel

Kijelentette: "semmilyen provokáció nem igazolja azokat a szörnyű kegyetlenségeket" amelyeket a mianmari fegyveres erők és "helyi igazságosztók" végrehajtottak a rohingják ellen. Bár Tillerson nem fejtette ki, kiket ért "helyi igazságosztók" alatt, a muszlim rohingjákat gyakran buddhista szélsőségek támadják meg. 

Leszögezte: a történtek felelőseit el kell számoltatni.

Amerikai törvényhozók és jogvédő szervezetek nemegyszer sürgették Donald Trump amerikai elnököt, hogy minősítse a rohingják elleni erőszakot etnikai tisztogatásnak, de ezt eddig nem tette meg.

Tillerson a külügyminisztérium javaslata alapján cselekedett. 

A külügyminisztérium állásfoglalása vélhetően még nagyobb nyomást gyakorol majd a Trump-kormányzatra és a törvényhozás alsó házára annak érdekében, hogy Washington új gazdasági büntetőintézetéseket hozzon Mianmar ellen. 

Az Egyesült Államok már korábban is sújtotta szankciókkal a délkelet-ázsiai országot, ám az utóbbi években fokozatosan lazítottak az intézkedéseken Mianmarnak a demokratikus berendezkedés irányába tett lépései miatt. 

Augusztus vége óta több mint 600 ezer rohingja menekült a buddhista többségű Mianmar Arakán államából a szomszédos Bangladesbe. Mianmar illegális bangladesi bevándorlókként kezeli őket, nem ad állampolgárságot nekik, és nem először próbálta meg elüldözni az ország területén élő rohingjákat.

A Fortify Rights jogvédő szervezet és az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma a múlt héten emberiesség elleni bűncselekmények és etnikai tisztogatás elkövetésével vádolta meg a mianmari fegyveres erőket, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet pedig a rohingják elleni módszeres nemi erőszak elkövetésével. Az ázsiai ország biztonsági erői tagadták a vádakat, néhány nappal korábban azonban leváltották az arakáni műveletek parancsnokát.

Aung Szan Szú Kjí de facto mianmari vezető múlt hétfőn a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Fülöp-szigeteki csúcstalálkozóján ígéretet tett arra, hogy az elmenekült emberek visszatelepítése három héten belül megkezdődik azután, hogy Mianmar egyetértési megállapodást írt alá Bangladessel. A Nobel-békedíjas mianmari politikust számos bírálat érte amiatt, mert nem szólalt fel az erőszak ellen.

Ajánló