A zimbabwei elnök mentesül a felelősségre vonás alól a lemondásáért cserébe

Harare |

Mentesül a felelősségre vonás alól Robert Mugabe volt zimbabwei elnök cserébe azért, hogy lemondott - közölte a Reuters az egyezséget ismerő forrásokra hivatkozva.

Mugabe elnöknek most azonnal nyugdíjba kell vonulnia - hirdeti a felirat
SITA/AP-felvétel

A tájékoztatás szerint az alku tárgyát képezi az is, hogy a 93 éves politikusnak szavatolják biztonságát a hazájában. Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, s nem tervezi azt, hogy külföldi száműzetésbe vonul.

Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, de ettől még akkor utazzhat külföldre, amikor jónak látja. A lemondott elnök tartott a feleségét övező ellenséges hangulattól, ezért szavatolni kellett számára azt is, hogy egész családja is biztonságban és félelem nélkül élhessen.

Mugabe azóta állt az ország élén, amióta Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó  Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt, akit Mugabe nemrégiben menesztett, kiváltva ezzel a belpolitikai válságot.

Az országot 37 évig irányító Mugabe részéről komoly taktikai hibának bizonyult az alelnök menesztése, mert a hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezte. Rövidesen a ZANU-PF is kihátrált Mugabe mögül, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását. Robert Mugabe az alkotmányos eltávolítását célzó eljárás parlamenti vitája alatt jelentette be lemondását.

Ajánló