Nincs remény: lesújtó hír az argentin tengeralattjáróról

Buenos Aires |

Az argentin haditengerészet már biztosra veszi, hogy robbanás történt egy hete abban térségben, ahol eltűnt a San Juan tengeralattjáró.

Gyerekrajz a tengerészeti támaszpont kerítésén, ahova a tengeralattjárónak be kellett volna futnia
SITA/AP-felvétel
Ugyanakkor ha életben is lenne a legénység, az oxigén mostanra elfogyott volna a tengeralattjárón. Az EFE spanyol hírügynökség azt közölte, a tenger mélyén rekedt 44 tengerész hozzátartozói elvesztették a reményt.
 
A német gyártmányú tengeralattjárót 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, néhány éve felújították. November 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, azóta semmit nem lehet tudni róla.
 
Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezését követően abból a térségből, ahol eltűnt. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, amelyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett. A szonárral rögzített feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat.
 
A bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott a haditengerészet, hogy az említett anomália valóban robbanás volt. Szokatlan, egyszeri, erőteljes robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.
 
A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanra fogyott el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. Az argentin hatóságok ezért fokozták a kutatási műveleteket. A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, franciaországnyi területen. Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít. London egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket le lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

Ajánló