ENSZ-határozattal szorítanák vissza a műanyaghulladék-szennyezettséget

Nairobi |

Több mint 200 ország írta alá azt az ENSZ-határozatot, amely az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet, az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének (UNEP) Nairobiban folyó miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Fotó: Greenpeace

Ha a szennyezés a jelenlegi mértékben folytatódik, több műanyag lesz a világ tengereiben és óceánjaiban, mint hal. Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag - egyszerhasználatos palack, csomagolóanyag és más hulladék - kerül az óceánokba, amely megöli a tengeri élőlényeket és bekerül az emberi táplálkozási láncba is - olvasható az UNEP-dokumentumban.

"A határozat nagyon határozott hangvételű. Megszületett egy megállapodás arról, hogy megvizsgáljuk egy kötelező érvényű okirat lehetőségét és más intézkedéseket, és ezt a következő 18 hónapban nemzetközi szinten meg fogjuk tenni" - mondta Vidar Helgesen norvég környezetvédelmi miniszter a Reuters brit hírügynökségnek. 

A határozatot Norvégia kezdeményezte, amely első kézből megtapasztalta a szennyezés okozta károk bizonyítékait. "Találtunk mikroműanyagot kagylókban, amelyeket megeszünk. Januárban egy ritka fajú, kimerült bálna vetődött partra egy norvég strandon, amelyet le kellett ölni. Gyomrában 30 műanyag zacskót találtunk - tette hozzá a miniszter. 

A műanyag hulladék legnagyobb termelője Kína, amely megkezdte erőfeszítéseit az ilyen szennyezés csökkenésére. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely jóval nagyobb ütemben változik e tekintetben, mint a többi állam. Kormányának eltökéltsége és gyorsasága roppant nagy" - mondta el Erik Solheim, az UNEP főtitkára.

A határozat értelmében az aláíró országok kötelezték magukat arra, hogy figyelemmel kísérik, mennyi műanyagot öntenek az óceánokba. 

Ez a határozat nem egyezmény, de jelentős az előrelépés, 39 kormány vállalt új kötelezettségeket a műanyag hulladék csökkentésére. Chile, Omán, Srí Lanka és a Dél-afrikai Köztársaság ma új intézkedéseket jelentett be a műanyag szatyrok betiltásáról, új tengeri rezervátumok létrehozásáról és a műanyag-újrahasznosításról - közölte Sam Barrat, az UNEP illetékese.

Ajánló