Négy rockzenész egy hullámhosszon

Bátran kijelenthetjük, hogy a Southern Comfort a magyar nyelvterület legjobb feltörekvő rockzenekarainak egyike. Az internetes fórumokon is dicshimnuszokat olvashatunk a nagykaposi együttesről és az első, Blues N’ Roll című nagylemezéről. A frontemberrel, Vajda Jancsi énekes-basszusgitárossal beszélgettünk.
 
Elevenítsük fel a kezdeteket. Hogyan alakult meg a zenekar?
Kisebb szárnypróbálgatások után 2008-ban láttuk elérkezettnek az időt arra, hogy rockegyüttest alapítsunk. Ketten vágtunk bele, a billentyűs hangszereken játszó Szilvási Tibi barátommal, aztán jöttek a többiek. Az első dobosunkat egy hónap után Kiss Flórián váltotta, aki jelenleg is velünk zenél. A negyedik poszton több változás is volt, a mostani gitárosunk, Mészáros Szabolcs tavaly decemberben érkezett. A változások új színt hoztak, de kis megtorpanással jártak. Egy-két hónap gyakorlás után azonban mindig sínre került a zenekar. Négy különböző egyéniség vagyunk, zenei ízlésünk eltérő. Közösen ebben a rockos, bluesos stílusban tudunk leginkább kibontakozni. A magunkfajta együttes akkor működőképes, ha az összes tag a sajátjának érzi, és kiveszi a részét a munkából. Szerencsére ez nálunk maximálisan működik. Hobbizenekar vagyunk, profi hozzáállással. Eleinte főleg átdolgozásokat adtunk elő Hobótól, Deák Bill Gyulától, Jimi Hendrixtől, az AC/DC-től, a ZZ Toptól és másoktól.
 
A mai fiatalok hol fedezik fel ezeket a zenészeket?
Nagy zenefogyasztó vagyok, figyelem az újat, kutatom a régit. Ha az ember szétnéz, rábukkanhat jó zenére. Az átdolgozások a koncerteken feldobják a hangulatot. Betanuljuk az eredeti változatot, aztán gyúrjuk bele a saját ötleteinket.
 
Hány szerzeményetek van?
Az áprilisban megjelent Blues N’ Roll című CD-nkre az addig elkészült tizenkét dalt felraktuk. Azóta egy új már elnyerte a végső formáját, néhány befejezés előtt áll. Az első szerzeményünk, a Rázd fel a véred című zenei alapja már megvolt a megalakuláskor, utána dolgoztuk ki. Meghatározta az irányvonalunkat. Mondják, magasra tettük vele a lécet. Akkortájt további kettő készült. A zenei alapot és a szöveget én írom. Elkezdjük játszani a próbateremben, s mindenki hozzáteszi a saját részét. Egymás keze alá dolgozunk. A dalokat egy ponton be kell fejezni, nem jó, ha sokáig agyalsz, azzal csak rontasz rajtuk. Nem akarunk komoly dolgokkal foglalkozó együttes lenni. Szövegeinket az egyszerű, hétköznapi dolgok inspirálják, valamint a rock and roll életérzés, amely átszövi az életünket. Legtöbb szerzeményünk angol nyelven is elkészül, hogy szlovák nyelvterületen is felléphessünk. Az albumon szereplő változatban csendülnek fel a koncerteken. Szeretjük az improvizálást, de mi ezt az utat választottuk.
 
Gondolom, leginkább az interneten terjed a zenekar híre.
Igen, a világháló manapság megkerülhetetlen. A megalakulást követő három-négy évben csak a környéken zenélgettünk. Voltak hónapok, hogy egyetlen koncertünk sem volt, de akkor is tűzön-vízen át nyomtuk a dolgainkat. Sokat lendített rajtunk a Rázd fel a véred című dalhoz készült videoklip. Később elkezdtünk tehetségkutatókra járni. Nem azokra, ahol szavazgatósdi megy, olyat is kipróbáltunk, de azokról nincs jó véleményünk. Ott az a lényeg, mekkora az ismeretségi köre egy-egy résztvevőnek. Mi a zeneközpontú, élő tehetségkutatókat szeretjük. Tavalyelőtt megnyertük a hajdúszoboszlói SzobRockot, ezzel bejutottunk az országos Hangfoglalóba, ahol harmadik helyezést értünk el. Mindegyik tehetségkutatóból profitáltunk, barátságokat kötöttünk, amelyek hozzájárulnak az együttes lépegetéséhez. 2012-ben indult el velünk a szekér. Azóta folyamatosan nő a fellépéseink száma.
 
Mennyit koncertezik a Southern Comfort?
Az idei évet egy leleszi fellépéssel kezdtük, majd márciusban a kassai Colosseumban a Tankcsapda előzenekaraként szerepeltünk. Azóta szinte minden hétvégén játsszunk. Nyáron elsősorban fesztiválokon, tavasszal és ősszel klubokban lépünk fel. Az utóbbiakat jobban szeretem, otthoniasabb a légkör, közelebb vagyunk a közönséghez, és nincsenek időbeli korlátok. A fesztiválokon kötött a program, ahhoz kell igazodnunk. Új rajongókat azonban főleg a szabadtéri fellépéseken lehet szerezni, akik utána a klubkoncertekre is eljönnek. Kilencven százalékban Magyarországon lépünk fel, a tehetségkutatókon való szereplések hozadékaként.
 
A CD-teket egy magyarországi lemezcég adta ki.
Az albumot egy szolnoki stúdióban rögzítettük. A tulajdonos ajánlotta a kiadót. Én korábban is gondoltam rá, egy rockzenei magazin kiadója, a magazint kiskoromtól vásárolom. Sok kezdő együttest karolt már fel. A CD-nket a folyóirathoz csatolták. Leírhatatlan érzés volt, amikor megpillantottam, kezemben tartottam. Egy álmom vált valóra. A nagylemez külön is beszerezhető. Szerencsére nagyon jó visszajelzéseket, dicsérő és építő kritikákat kapunk.
 
Hátránynak számít, hogy a zenekar nagykaposi?
Csak abból a szempontból, hogy Kelet-Szlovákia messze van Pozsonytól is, Budapesttől is. Mifelénk nincs olyan sok lehetőség, de azért itt is pezseg a zenei élet.
 
Mik a terveitek a következő időszakra?
Videoklipet szeretnénk forgatni a 10 perc című szerzeményhez. Folyamatosan írjuk az új dalokat, ezeket akarjuk véglegesíteni, hogy a hosszabb klubkoncerteket is meg tudjuk tölteni javarészt saját zeneszámokkal. Jövő nyáron szeretnénk rögzíteni a második CD-nket. Most minden tökéletes, egy hullámhosszon vagyunk. Úgy érezzük, a java még előttünk van, igazán csak most fog beindulni a Southern Comfort.
 

Ajánló