A tüntető ember

Sánta Szilárd recenziója Wolfgang Kraushaar Diplomások lázadása. Az arab tavasztól az Occupy mozgalomig című könyvéről.

A diplomások lázadása remek összefoglaló, körkép a 2011-es tüntetésekről. A tiltakozások Kairótól New Yorkig, Madridtól Santiagóig és Lisszabontól Tel Avivig terjedtek, bár motivációikban, méretükben és megvalósulásukban elég különböző eseményekről van szó, mégis számos közös pontra, jellemvonásra hívja fel a szerző a figyelmet. Egyáltalán nem véletlen, hogy a TIME magazin 2011-ben az év emberének tette meg a tüntető embert.

A tüntetések motorját kétségtelenül a prekarizált („folytonos munkaerő-piaci és egzisztenciális bizonytalanságban” élő) diplomások képezik. Tulajdonképpen a gazdasági berendezkedés következménye, hogy a prekarizálódás átterjedt a művelődés, a tudomány területeire is, és ma már nem meglepő, hogy ez egy globális, társadalmi probléma.

Az egyik legizgalmasabb kérdés számunkra, a digitális korszakban az új virtuális kommunikációs eszközök használata és az azokban rejlő lehetőségek. Az egyiptomi lázadás egyik emblematikus figurája, Ghonim, egyébként a Google marketingszakértője odáig megy, hogy kijelenti: „Egy társadalom felszabadításához elegendő, ha internet-hozzáférést adunk neki.” A virtuális terek szerepe óriási – a közösségi hálózatok a társadalmi interakció új formái; az okostelefonok és a netes platformok szerepe a tüntetések szervezésében új jelenségnek számít, ebben a vonatkozásban kézikönyvként is olvashatjuk a Diplomások lázadását. Ugyanakkor meg kell jegyezni, a háló minden irányban nyitott: használhatja az állam, a titkosszolgálatok, a szélsőségesek, a bűnözők, a terroristák stb.

A könyv 2012-ben jelent meg, az azóta történt események értelmezésével ki-ki kiegészítheti a könyvet. Óvatosan azt mondhatjuk, és sajnos, nem minden országra érvényes a megállapítás, a tüntetések, bár eltérő hatásfokkal, de talán „több demokráciát” eredményeztek.

Kíváncsian várjuk, vajon kipattan-e Szlovákiában a szikra. Milyen jövőkép reményében történik majd a mozgósítás? Mikor dönt úgy a prekariátus, hogy a burjánzó kleptokrácia, az arrogáns, korrupt kormányzás támogatása helyett a közjó legyen a nemes cél?

Wolfgang Kraushaar: Diplomások lázadása. Az arab tavasztól az Occupy mozgalomig. Fordította: György Gábor. Napvilág Kiadó, 2014. 250 o.

Értékelés: 9/10

Sánta Szilárd

Ajánló