Monet mályvaszínű íriszei 10,8 millió fontért keltek el egy londoni árverésen

London |
Claude Monet Mályvaszínű íriszek című, 10,8 millió fontért  elkelt festménye volt a sztárja a Christie's kedd esti árverésének, amelyen impresszionista remekművek találtak gazdára 71,5 millió font összértékben.
 
A második legmagasabb - bár a várt 6,5 millió fontnál alacsonyabb - áron, 4,5 millió fontért  egy fejet ábrázoló, 1969-es Picasso-mű talált vevőre.
    
Az aukción 24 műalkotás ért el egymillió fontnál  magasabb árat. A vevők kilétét homály fedi, az aukciósház azonban elárulta, hogy 32 országból voltak licitálók, és továbbra is erős a kereslet ázsiai, orosz és amerikai gyűjtők részéről. 
    
Az aukción több mint egymillió euróért kelt el Rodin francia szobrász Aphrodité című, egy színházi előadás díszletéhez gipszből 1913-ban született nagyméretű műve, amelyet csak tavaly, az összes egykori öntőforma megtalálása után sikerült kiönteni bronzból. 
    
A Christie's nagy riválisa, a Sotheby's szerda este tartja hagyományos impresszionista és modern londoni árverését, amelynek fénypontja Kazimir Malevics lengyel származású orosz-szovjet absztrakt festő műve lesz: a Szupermatizmus, 18. konstrukció című alkotásért akár 30 millió fontot is adhatnak.

Ajánló