Nevében is hagyományt őriz a Pósfa zenekar

Egyházgelle |

Az elmúlt öt évben a Csallóközben és szélesebb környékén is ismertté vált a Pósfa zenekar. Nemcsak muzsikájával, nevében is őrzi a hagyományokat.

Képarchívum
2010-ben egy erdélyi kirándulás után alakult meg a Pósfa zenekar. „Az apai nagyapám világéletében szerette a jó muzsikát, s a zene szeretetét belenevelte édesapámba is, aki pedig mindhármunkba. Édesapám tizenöt évesen népi zenekart akart alapítani. Erdélyből rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza, és apám újból ihletet kapott, hogy népi zenekart alapítson. Így került elő a sok hangszer 2009 karácsonya után, és nagy muzsikálásba fogtunk, apa és három fia. Akkor még apám brácsázott, Péter, a bátyám volt a prímás, Zoltán, az öcsém akkor már harmonikázott, én pedig nagybőgőztem” – mondta Iván András, a zenekar brácsása. 2010 elején változott a csapat felállása, Álló István nagybőgős csatlakozott a zenekarhoz. A jelenleg hattagú zenekarban Petro Krisztina énekel és táncol, Iván Péter hegedűn, Iván Zoltán klarinéton, tangóharmonikán, háromhúros brácsán és ütőgardonon játszik, Béhr Márton cimbalmos, de táncol is, Iván András brácsázik, hegedül és gitározik, Álló István nagybőgőzik. Iván Andrástól megtudtuk, a zenekart főleg az egykori falusi cigányzenekarok elsősorban magyar muzsikája inspirálja, de más műfajokkal is foglalkoznak. A zenekar neve őrzi az Egyházgellét alkotó hét kis település egyikének nevét. „Mivel a zenekar Pósfán – azaz a Gelle községet alkotó hét falu egyikében alakult – Egyházgelle, Pósfa, Beketfa, Ógelle, Cséfa-Csentőfa, Kisbudafa, Nagybudafa –, édesapám úgy döntött, legyen a zenekar neve Pósfa. Ez volt a legkézenfekvőbb, mivel Pósfa az egyetlen a hét falu közül, ahol nincsenek helységnévtáblák, emiatt fennáll a veszély, hogy feledésbe merül a község neve. A zenekar nevével is őrizzük a község nevét – folytatta Iván András. A Pósfa tervei közt szerepel egy hanghordozó megjelentetése. A zenekar jelentkezett a Hagyományok Háza Táncház – Népzene 2016 című pályázati kiírásra, ahol szakmai zsűri bírálja el a versenyző zenekarokat. A legjobb zenészekkel, szólistákkal válogatáslemezt készítenek. A tagok remélik, ez az első lépésük a saját lemez felé.
 
Főleg táncházakban, hagyományőrző rendezvényeken zenél a Pósfa, de lakodalmas menetben is muzsikáltak már. Legközelebb pénteken, a Fonográf Fesztivál keretében a komáromi Révben húzzák a talpalávalót, november 25-én a Csemadok pozsonyi székházában táncoltatják meg a pozsonyi magyar közönséget.
Legközelebb a felsőszeli Rozmaring vegyes éneklőcsoportot és férfikart mutatjuk be.
 

Ajánló