Februárban jelenik meg Murakami Haruki új regénye

Tokió |

Hét év után először jelentkezik új többkötetes regénnyel Murakami Haruki japán író, a Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) című művet február 24-én kezdik árusítani a japán könyvesboltok.

Murakami Haruki
SITA/AP-felvétel

A Sincsosa könyvkiadó kedden közölte, hogy a mű kétrészes, angol alcímei Emerging Ideas és Moving Metaphor. Arról nem szólt a bejelentés, hogy mikor jelenik meg nemzetközi piacokon az új regény. 

A kiadó semmit nem fedett fel a mű tartalmáról, csupán annyit közölt, hogy később fog részleteket ismertetni. Az ezoterikus alcímek azt sugallják, hogy a regény különbözik a világhírű japán író előző műveitől. Murakmai korábban csak annyit mondott új regényéről, hogy egy nagyon különös történetet mesél el. 

A japán író, aki két nap múlva lesz 68 éves és akit már régóta az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartanak számon, kerüli a rivaldafényt, ritkán nyilatkozik. Tizenhat regényét és novelláskötetét több mint 40 nyelvre fordították le, számos művét állították színpadra és vitték filmre. 

Korábbi könyvei között olyan népszerű regények vannak, mint a Norvég erdő és a Kafka a tengerparton. Sajátos humorú, szürreális műveinek hősei általában a homogén japán társadalom szélére taszított karakterek, gyakori témái a magány és az elidegenedés. 

Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei címmel. 2014 áprilisában novelláskötettel jelentkezett, 2015-ben új esszéje, a Hivatásos regényíró (angol címén: Novelist As a Vocation) jelent meg. 

Egyik leghosszabb regénye a 2009-ben megjelent háromkötetes 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy), amely évek óta uralja a japán eladási listát és világszerte kultikussá vált.

Ajánló