Holnap osztják ki Prágában a Trebbia Európai Díjakat

Holnap kerül sor a prágai vár Spanyol termében a Trebbia Európai Díjak ünnepélyes átadására. Ez már a 16. ünnepélyes díjkiosztás lesz, amelyre mindig egy jótékonysági gálaest keretében kerül sor, s amelyen művészeti alkotásokat is elárvereznek. A befolyt pénzt minden évben más és más alapítványoknak utalják át.
 
A gálaesten fellép a világhírű amerikai tenorista, Andrew Richards és Alena Miro, a szintén neves cseh énekesnő a prágai FOK (Film-Opera-Koncert) szimfonikus zenekar kíséretében, amelyet Enrico Dovico olasz karmester vezényel. Most először hangzik el a legendás cseh zeneszerző, Vadim Petrov Trebbia szimfonikus képe 2017 (Symfonický obraz Trebbia 2017) nevű műve. Épp ő, a 85 esztendős Vadim Petrov lesz az egyik kitüntetett, akinek a tiszteletére az elmúlt három évben már háromszor szervezett világhírű topmodell unokája, Linda Vojtová – az édesanyjával, Taťjána Vojtovával együtt – felejthetetlen koncerteket a prágai Reprezentációs Házban.
 
Kevesen tudják, hogy Vadim Pet­rov a hatvanas években Budapesten is segített magyar kollégáinak az ottani konzervatórium új tanterveinek a kidolgozásban és bevezetésében is.
 
A díjazottak között szerepel Juraj Kukura, az ismert szlovák színművész is.
 
A Trebbia Európai Díjakat a prágai Szent Rókus-templomban található Miro Galéria megalapítója és tulajdonosa, a kelet-szlovákiai származású Miro Smolák alapította 2000-ben.  Az olaszországi Trebbia folyóról elnevezett díjakat a művészet támogatásáért és művészeti tevékenységért ítélik oda. A jelölteket a Trebbia Nemzetközi Bizottság választja ki, amelynek tiszteletbeli tagja volt többek között Václav Havel, volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök is.
 
Az elmúlt években olyan művészek és világviszonylatban is elismert egyéniségek vehették át a megtisz­telő díjat, mint például Bob Geldof, Ronnie Wood és Sir Nicholas Winton, aki a második világháború kitörése előtt 669 csehszlovákiai zsidó gyereket mentett meg a koncentrációs táborok borzalmaitól. A magyar művészek közül eddig Bán János kapta meg 2011-ben e rangos cseh elismerést – az ünnepélyes díjátadáson, amelyre a Prágai Reprezentációs Házban került sor, a magyar színész életművét, munkásságát és személyiségét Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh film­rendező méltatta.
A vasárnap este 20.00 órától kezdődő kétórás ünnepélyes ceremóniát a cseh és a szlovák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti.
 
Kubány Éva

Ajánló