Öt indok, amiért érdemes ellátogatni a Művészetek Völgyébe

Kapolcs |

Július végén tíz napra ismét felpezsdült az élet egy Balaton-felvidéki kis településen, Kapolcson, mely két szomszédos faluval, Vigántpetenddel és Taliándörögddel karöltve immár 27. alkalommal adott otthont Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljának, a Művészetek Völgyének.

A szerző felvétele

A színház-, film-, irodalom-, zene-, család- és kutyabarát fesztivál évről évre népszerűbb, a programokra is kíváncsi látogatók száma idén 60 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A szervezők máris bejelentették a jövő évi, 28. Művésztek Völgye időpontját (július 20-29.), augusztus 1-jével pedig a jegyértékesítés is megkezdődött. Pontokba szedtük, mivel emelkedik ki a Völgy a nyári fesztiválok óriásira dagadt kínálatából, és miért érdemes 2018-ban is a „kikapolcsolódást“ választani.

1. Sokszínű és interaktív

Ez az egyedüli fesztivál, ahol egyetlen nap leforgása alatt jógázhatunk Harcsa Veronikával, verset faraghatunk Lackfi Jánossal, beszállhatunk egy jó kis improvizációs játékba a Momentán Társulat udvarában, majd  miután meghallgattunk egy komolyzenei koncertet a kapolcsi katolikus templomban, egy rövid séta után a vigántpetendi cirkuszi sátorban ámulhatunk a gravitációra fittyet hányó artisták kecses mozdulatain és hajmeresztő mutatványain. Este aztán beülhetünk egy színdarabra a taliándörögdi színpadok egyikéhez, esetleg egy jazzkoncertre a Harcsa Veronika Udvarba, lombok és lámpafüzérek alatt kortyolgatva a legjobb balatoni borokat, hogy aztán a nagyszínpadhoz vonulva ugráljuk ki magunkból a bevitt alkoholmennyiséget az aznapi sztárzenekar buliján. És akinek még ez sem lenne elég, éjszaka is bőséges kínálatból válogathat: van „kivilágos kivirradatig“ tartó táncház a Folk Udvarban, „önismereti diszkó“ a Lemming Udvarban, hajnalba nyúló koncertek a taliándörögdi Eleven Kertben és temérdek DJ.

A Kaláka Versudvar állandó programja a Zenés Versimpró, ahol a házigazda Lackfi János ezúttal Dolák-Saly Róberttel alias Anti bácsival karöltve írt új szöveget a Komáromi kisleány dallamára:

2. Autentikus

A Művészetek Völgye sajátos, semmivel sem összehasonlítható arculatát az olykor évszázados múltra visszatekintő falusi házak udvaraiban berendezett rendezvényhelyszínek adják. Érdemes egy délutánt szánni arra, hogy letérve a legkülönfélébb portékákat kínáló árusok által szegélyezett, mindig nyüzsgő főútvonalról bebarangoljuk Kapolcs félreeső utcácskáit, és felfedezzük az apróbb zugokat, az eldugottabb udvarokat is. Egy mesebeli manóvilág, egy pajtában berendezett, hangulatos népművészeti kiállítás és még ezer más csoda lehet a jutalmunk.  

3. Családias

Temérdek gyermekprogram – bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, társasjátékok, meseolvasás, gyerekkoncertek – egészítik ki a fesztivál gazdag programkínálatát. Hatéves korig ezek ingyenesen látogathatók, a szülők, nagyobb testvérek pedig kedvezményes, csak a gyermekprogramokra érvényes belépőt is válthatnak.  

Varró Dani és Lackfi János versimprója a Kalála Versudvarban - a közönség által "bedobott" szavakra rögtönzött költeményeket maguk a szerzők adják elő: 

A fesztivál nemcsak családbarát, családias légkörű is, amihez hozzátartozik például, hogy bárki kötetlenül elbeszélgethet az udvarok gazdáival két előadás között, vagy hogy rossz idő esetén a szervezők vízhatlan poncsókat osztanak az ázó-fázó völgylakóknak (Kaláka Versudvar), vagy éppen pálinkával, teával kínálják őket (Momentán Udvar).

4. Spontán, izgalmas, felemelő

Ez az a fesztivál, ahol nem dübörögnek gusztustalan tuc-tuc ágyúk, és nem úszik a Coco Jambo a jazzgitáros virtuóz szólamai alá. Ahhoz persze, hogy a látogatószám elérje a kétszázezret, szükség van a bevett fesztiválzenekarok – Anna and the Barbies, Quimby, Irie Maffia, Kiscsillag, Péterfy Bori & Love Band, Vad Fruttik, Magashegyi Underground, Ivan and the Parazol stb. – zúzós koncertjeire is, ezek azonban az udvaroktól tisztes távolságban elhelyezett nagyszínpadon kapnak helyet, így kerülve el a zavaró „hangátfedéseket“. Ami azonban a Völgyet igazán egyedivé és izgalmassá teszi, az a húzónevek mögött megbúvó, az udvarokban életre kelő művészeti kavalkád, és az olyan bizsergető meglepetések, mint amikor egy apró udvarban belefutunk Müller Péter Sziámi egy szál gitárral kísért koncertjébe, vagy amikor Lackfi János és Harcsa Veronika a nyílt utcán invitálja közös dalköltésre és -éneklésre a völgylakókat, pár pillanat alatt villámcsődületet teremtve Kapolcs közepén.  

Harcsa Veronika és Lackfi János hagyományos szomszédolásának idei termése:

5. Pénztárcakímélő

A jegyárakról csak annyit, hogy míg a Völgybe a 10 napos bérlet közvetlenül a fesztivál előtt 35 000 forintba (kb. 117 euróba) került (de aki időben kapcsolt, az jóval olcsóbban is hozzájuthatott), addig a Szigetre a hetijegy jelenlegi ára 99 000 forint (325 euró).

FILEMLŐZETES: DOLÁK-SALY RÓBERT CSODÁLATOS ÉLETE

A fesztiválon a legtöbb helyen kézműves sört csapoltak, amelyből 4 deci volt 500 forint (1,65 euró), nagyjából ennyi pénzért juthatott a szomjas völgylakó egy fröccshöz is. Nagy pozitívum, hogy a Völgyben több kifőzde és „falusi vendégasztal“ is üzemel Kék Abrosz gyűjtőnéven, ahol elfogadható áron ehetünk házias, a helyi termelőktől származó terményekből készült ételeket.

Ajánló