Díjazták a zenei tehetségeket

Dunaszerdahely |

A farnadi Estendøn zenekar győzelmével végződött a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléje, amely az elmúlt hétvégén zajlott Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Az Estendøn a díjátadón
Fotó: Cserteg István

A korábban megzenésített versekkel sikert arató Saróka Liliána vezette Estendøn ezzel bekerült az október 6–8. között megrendezendő Öröm a zene program döntőjébe, amely a Music Expo hangszerkiállítás keretében zajlik a budapesti Hungexpo területén.

Az előzsűrizést követően tizenketten jutottak a hazai magyar könnyűzenei tehetségeket bemutató rendezvény döntőjébe, de mivel többen visszamondták a fellépést, végül három szólista és öt zenekar produkcióját értékelte a zsűri, amely a következő felállásban dolgozott: Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kuratóriumának vezetője, Andrásik Remo gitáros, zenei újságíró, a magyarországi Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetséggondozó Program megálmodója és vezetője, Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány alapítója, Vida Igor művelődés-szervező, zenész és Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója. A zsűritagok örvendetes tényként értékelték a mezőny stílusbeli sokszínűségét és a meglepően magas színvonalat. „Nem igaz tehát az a gyakran ismételt frázis, hogy tájainkon nincsenek tehetségek, hiszen minden alkalommal ér bennünket meglepetés. Sokan talán félnek is a megmérettetéstől, másoknak lehet, hogy csak egy apró szikra hiányzik ahhoz, hogy önbizalmuk legyen a szereplésre” – áll a szervezők által kiadott közleményben.

A szemlén mindenkinek 15 perc műsoridő állt a rendelkezésére, ezután a zsűri szóban értékelte a produkciókat. Senki sem távozott üres kézzel, minden résztvevő kapott valamilyen fellépési vagy médiaszereplési lehetőséget. A győztes Estendøn zenekar 2015 őszén alakult meg, első stúdiófelvételük azonban csak néhány hete jelent meg. Közönség előtt idén márciusban mutatkoztak be, a nyár folyamán viszont sok helyen felléptek, egyebek mellett Párkányban a Besh-o-droM előtt, és a Gímesi Művelődési Táborban, amelynek himnuszát is ők írták. Zenéjüket nehéz egyetlen stílusfiókba begyömöszölni, mert különböző zenei hagyományok bukkannak fel benne, a népi motívumoktól a funk hangulatán keresztül egészen a rockos riffekig. A zenekar tagjai: Kaszmán-Saróka Liliána (ének), Bánovski Richárd (szólógitár), Nagy Csomor András (hegedű), Recska Roman (szólógitár), Saróka Vajk Attila (basszusgitár), Smid Ádám (dob) és Szebellai Dániel (klarinét, szaxofon).

A szemlét a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Tumultus Polgári Társulás, a SZMAZE és a CSBVMK szervezte. (juk)

Ajánló