José Feliciano: számomra a zenélés fontos

José Feliciano, a híres Puerto Ricó-i gitáros-énekes szeptember 10-én ünnepelte 72. születésnapját. A jeles eseményre egy videóbemutatóval (Ralph McTell Streets of London című klasszikusát adta elő Klaus Prünster osztrák gitárossal, és egy jótékonysági koncerttel készült. A vak művész, aki felváltva az Egyesült Államokban és Ausztriában él, csehszlovákiai élményeiről is mesélt lapunknak.

José Feliciano, a Puerto Ricó-i virtuóz gitáros, énekes. Legismertebb dala az 1970-ben született spanyol nyelvű Feliz Navidad.
Fotocredit: Wolfgang Gonaus
A Doors együttes Light My Fire című dalának feldolgozásával robbant be a zenei világ élvonalába. 
 
Jókor voltam jó helyen. 1968-ban, tehát éppen majdnem 50 éve, hogy feldolgoztam a Light My Fire-t, és New Yorkban, Greenwich Village-ben sikeres meghallgatásom után aláírtam a szerződést a Radio Corporation of America céggel 
 
Saját szerzeményei mellett sok más előadótól is feldolgoz műveket: a Beatlestől Tracy Chap­manen és Michael Jacksonon át Wolfgang Amadeus Mozartig. Mi alapján választja ki, hogy kinek a dalait veszi fel lemezre saját változatban?
 
Arról, hogy egy-egy lemezre mi kerül fel, akár a saját dalaim közül, akár a feldolgozásaimból, a menedzserem és legjobb barátom, Helmuth Schärf dönt. Engem tulajdonképpen nem is foglalkoztat túlzottan, hogy felkerül-e egy dal lemezre vagy sem, számomra kizárólag a zenélés fontos.
 
Saját szerzeményei közül melyiket kedveli a legjobban? 
 
Karácsonyi koncertjeimen természetesen mindig eléneklem a Feliz Navidadot, de a nem szezonális kötődésű dalaim közül a One More Drink (Bartender) című új dalra vagyok igazán büszke. Nagyon örülök, hogy Helmuth úgy döntött, kerüljön fel a My Latin Street című albumomra. Sok spanyol nyelvű dalt is írtam, amelyek Szlovákiában talán kevésbé ismertek. De nem csak a saját dalaimat szeretem, nem véletlen, hogy mások szerzeményeit is éneklem. Osztrák zenész barátom, a néhány évvel ezelőtt elhunyt Supermax (Kurt Hauenstein) emlékét is azzal őrzöm, hogy koncertjeimen az ő szerzeményeit is előadom.
 
Milyen emlékek kötik Szlovákiához?
 
Már a rendszerváltás előtt is felléptem Csehszlovákiában. Volt prágai és pozsonyi koncertem is. Akkor nagyon kellett ügyelnem arra, hogy mit mondok a sajtónak, mert nem volt sajtószabadság. Nagyon örülök, hogy most már minden másképp van. A szlovák politikusok közül Dubčekkel szimpatizáltam.
 
Milyenek a rövid távú tervei? 
 
Ősszel és télen Jools Hollanddal turnézunk Nagy-Britanniában. Egyebek mellett a Royal Albert Hallban is fellépünk. Jövőre pedig a Light My Fire jubilál. 
 
Posta Ákos István

 

Ajánló