Tiszta Disney ez a Salamon király!

Hosszan kell gondolkodnunk, hogy eszünkbe jusson, mikor készült utoljára igazán jó magyar családi rajzfilm. Olyan, amelyik nem csupán tetszetős kivitelezésű, hanem gondolat is van benne, és amelyre nyugodtan el lehet vinni a gyerekeket, vagy akár egy egész osztályt, mert biztosan élvezni fogják. Hogy rögtön egy örömteli hírrel kezdjem: a Salamon király kalandjai pontosan ilyen animációs film lett. Szép, bájos, és még szíve is van. 

Salamon király kalandjai (The Legend of King Solomon)

Izraeli–magyar animációs film, 80 perc, 2017.

Rendezte: Albert Hanan Kaminski

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a három évig készülő mozi nem teljesen magyar alkotás: izraeli–magyar koprodukció, ami azt is jelenti, hogy a körülbelül 700 milliós büdzsé felefele arányban oszlott meg. Ám nem ez a lényeges, hiszen a Salamon király kalandjai szerencsére tudja, mitől működőképes manapság egy mese: nem akar moralizálni, nem akarja nevelni a nézőket, mindössze elmesél egy történetet a fiatal Salamonról (Nagy Ervin szerethető figurát varázsol a hangjával), aki mielőtt bölcs lett volna, rendetlen, rosszalkodó kamasz volt, és a legjobb barátjával, a Tobi nevű rókával különféle csínyeket követett el. De jön a kihívás, ami felnövésre készteti az ifjú uralkodót: megérkezik az esküvőre a csodaszép királynő, ám apjának ellensége kiűzi a sivatagba Salamont. Kiindulásként megvan tehát az ármány és a szerelem... 

A Salamon király kalandjai nem bibliai adaptáció, sokkal inkább a Disney-filmek stílusában elkészített mese: humoros, telis-tele vicces beszólásokkal, szóviccekkel (ezekről mindenekelőtt a beszélő róka gondoskodik). A néző pedig, legyen fiatal vagy idős, élvezni tudja ezeket a pillanatokat, mert a sztori tényleg fordulatos, és szerencsére nincs tele bugyuta megoldásokkal, ami sajnos megannyi rajzfilmre jellemző. (Ez egyébként az ifjúsági köteteket író Böszörményi Gyulának köszönhető, aki a forgatókönyvért felelt.) Pörgős egy film lett a Salamon, és éppen ezért könnyen lehet mondani, hogy már-már valóban egy Disney-mozira hajaz. Bár felesleges olyan látványt várni, amely a hollywoodi mesékben fogadja a gyerekeket, ennek a filmnek sincs oka panaszra: a figurák kidolgozottak, és csak néha zavaró a kicsit lassú képfrissítés. A kisebb hibákat viszont ellensúlyozza, hogy a Salamon király kalandjai olyan mese, amire már régóta vártunk. Hideg őszi hétvégékre pompás szórakozás. 

Gera Márton

Ajánló