Philip K. Dick: Ford hiteles Deckard – érdekességek a Szárnyas fejvadász első részéről

Gondoltad volna, hogy majdnem Dustin Hoffman lett a Szárnyas fejvadász főszereplője? Mi sem értjük, hogyan jöhetett szóba a színész erre a szerepre. Maga Hoffman sem tudott mit kezdeni az ajánlattal, ezért is dobta vissza a szerepet. 

Csütörtökön érkezik a magyar és szlovák mozikba egyaránt a kultikus Szárnyas fejvadász második része a Szárnyas fejvadász 2049. Ennek apropóján összeszedtünk néhány érdekes tényt az első részről.
 
- Sem David Webb Peoples forgatókönyvíró, sem pedig Ridley Scott rendező nem olvasta el a film alapjául szolgáló Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című Philip K. Dick regényt. 
- A regényben nem szerepelt a replikáns szó, ez Peoples lányától származik, aki mikrobiológiát és vegyészetet tanult, ő mesélt az apjának a klónozásról.
- A bladerunner eredetileg egy illegális sebészeti eszközökkel kereskedő személy megnevezése, nem android-vadászt jelent.
- Philip K. Dick nem érte meg a film bemutatóját, szívroham vitte el a premier előtt pár héttel. Mindössze 20 percet látott a filmből, mielőtt meghalt, mégis magáénak érezte azt. A filmet az ő emlékének szentelték.
 
Philip K. Dick
Philip K. Dick
Forrás: bbc.com
 
- Abban a jelenetben, ahol Deckard megakadályozza Rachelt, hogy elhagyja a lakást, Ford túl erősen lökte a falhoz Sean Youngot, akinek az arcán valódi fájdalom és düh látható a felvételen.
 
 
- Philip K. Dick Csúszkáló valóságok című esszé és beszédgyűjteményében olvashatjuk, hogy Rick Deckard szerepére ő Gregory Pecket találta volna alkalmasnak. Ennek ellenére tökéletesen elégedett volt Harrison Forddal. Így nyilatkozott a színészről: „Hiteles Deckard.” Meg volt győződve róla, hogy Ford alakítása nélkül Deckard sosem lenne hiteles szereplő, továbbá Dick számára élmény volt, hogy a saját kitalált szereplőjét egy ilyen színész alakításában láthatja megelevenedni.
 
 
- Dustin Hoffmannak is felajánlották Rick Deckard szerepét, de ő visszautasította, mert nem értette, miért akarnak ilyen macsó szerepet adni neki. Egyes információk szerint Jack Nicholson és Sean Connery mellett Robert Mitchum, Christopher Walken és Tommy Lee Jones is esélyes volt a szerepre. 
- Rutger Hauer elmondta, hogy amikor először vették fel a filmvégi búcsúbeszédét, akkor már több mint 25 órája ébren volt, s az ájulás szélén állt. Ráadásul az volt az utolsó forgatási nap, de annyira ki volt készülve, hogy otthagyta az egészet. Szerencséjére a stáb össze tudott hozni még egy forgatási napot, amelyen a színész már kipihenve, és csúcsformában tudta eljátszani szerepét.
- Rutger Hauer ötlete volt, hogy Batty a halálakor szabadon engedjen egy fehér galambot, ám a madár nem elrepült az anroidvezér kezéből, hanem elsétált.
 
 
- Willaim Gibson, híres sci-fi író azt mondta, hogy még nem készült el a leghíresebb, Neurománc című könyvével, amikor beült moziba megnézni a filmet. Azonban negyed óra után ki kellett jönnie, mivel annyira hasonlónak találta a filmben látottakat a saját ötletével.
- Harrison Ford és Ridley Scott viszonya már a forgatás kezdetén megromlott, nem is álltak szóba egymással. Scott a forgatás végére szinte az egész stábbal haragban állt. 
 
Harrison Ford és Ridley Scott
Harrison Ford és Ridley Scott
Forrás: imdb.com
 
- Ridley Scott eredetileg 4 órásra vágta meg a filmet.
 
Természetesen megnézzük a Szárnyas fejvadász 2049-et, és utána jövünk is az ismertetővel. Mi már nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit alkotott Harrison Ford, Ryan Gosling és Denis Villeneuve. 
 

Ajánló