Meghalt Gord Downie, a Tragically Hip énekese

Ottawa |

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hit kanadai rockegyüttes énekese, dalszerzője, aki a kanadai nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált a kisvárosokról, a kanadai irodalomról és a jégkorongról írt dalaival. 

Gord Downie
SITA/AP-felvétel

Az 53 éves Downie-nál 2015-ben diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. Helyi idő szerint kedd este halt meg családja körében - közölte szerdán a család.

A súlyos beteg Downie, akit Kanada nem hivatalos koszorús költőjeként tartottak számon, múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott rajongóitól.

Justin Trudeau kanadai kormányfő könnyeket hullatva méltatta a "nemzet legjobb dalszerzőjét", akitől - mint mondta - erőt és inspirációt merített.

"Gord Downie nélkül szegényebb ország lettünk" - hangoztatta a miniszterelnök a parlamentben.

Downie közismert volt frenetikus színpadi jelenlétéről, arról, hogy a dalok közben hosszú történeteket mesélt el.     Az 1980-as években alakult Tragically Hip főiskolai zenekarként kezdte pályafutását, és mind a klasszikus, mint az alternatív rockadókon igen népszerű volt. 14 albumot adtak ki, sikerük azonban leginkább Kanadára és az Egyesült Államokra korlátozódott.

Ajánló