Helena Vondráčková: Magyarul is énekeltem

„Helenának napsugár van a hangjában, Vašek hangjában ott van a nevetés, Marta hangjában pedig a könnycsepp” – így jellemezte a három ismert cseh énekest, az 1968-tól 1970-ig működő Golden Kids tagjait, Helena Vondráčkovát, Václav Neckářt és Marta Kubišovát Bohuslav Ondráček zeneszerző és producer. 

Helana Vondráčková tele élettel, energiával. Hihetetlen, hogy már 70 éves.
TASR/AP-felvétel
Helena Vondráčková azóta is sokat koncertezik, szerepelt filmekben, musicalekben, és dalaival már ötvenhárom éve szerez sok örömet emberek millióinak. Nemcsak Csehországban és Szlovákiában ismerik, hanem külföldön is, elsősorban a német nyelvterületeken. Kivételes tehetségét csak alátámasztja az a tény is, hogy nyolc nyelven tud énekelni: cseh és szlovák nyelven kívül németül, lengyelül és franciául, sőt már énekelt japánul, olaszul és magyarul is.
 
A nemzetközileg is egyik legsikeresebb cseh énekesnő idén volt hetvenéves, és ebből az alkalomból már két parádés születésnapi koncerttel is megajándékozta hazai rajongóit: április 23-án Brünnben és a születésnapján, június 24-én Karlštejn várának udvarán. Október 21-én pedig a zsúfolásig megtelt pozsonyi Ondrej Nepela Stadionban örülhetett a közönség Helena koncertjének. Az énekesnő decemberben ismét visszatér Szlovákiába, ahol több fellépés vár rá.
 
Helena, pozsonyi születésnapi koncertjén remekelt meghívott vendégeivel, köztük Karel Gott-tal együtt. Mit adott önnek ez a koncert? Milyen érzést hagyott önben? 
 
Csak pozitívak az érzéseim és a benyomásaim az említett pozsonyi koncertemmel kapcsolatban. Hálás köszönet érte Sylvia Nemčičovának, aki ügynökségünkkel valóban remek munkát végzett. Minden hibátlanul működött: tökéletes volt a szerviz, csodás volt a pódium egy óriási vetítővászonnal a háttérben, amelyen gyönyörű motívumok váltották egymást, tökéletes összhangban azzal, hogy éppen melyik dalt énekeltem. Ezt még eddig sohasem éltem át színpadon. Azt hiszem, hogy ez a pozsonyi koncert volt a legszebb ajándék, amit a születésnapomra kaptam… Beleértve a vendégeket is, akik szintén nagyszerűek voltak! Milan Lasica, Sisa Sklovská, Vašo Patejdl, Tomáš Slavíček és tánccsoportja, és természetesen in memoriam Waldemar Matuška. Különösen megható volt, amikor egy duettet énekeltünk Waldemarral, én a pódiumon énekeltem, őt pedig a mögöttem levő, óriási vetítővásznon lehetett látni. Az emberek bizony meg is könnyezték ezt a dalt… És természetesen Karel Gott is csodálatos volt.
 
A pozsonyi koncertjén tíz év után állt ismét Karel Gott-tal egy színpadon, és két duettet adtak elő együtt: a Jen pár večerů és a Jen ty a já címűt. Milyen érzés volt annyi idő után újra együtt énekelni vele? 
 
Karellel nem csak énekeltünk, még egy táncra is felkért! Gyönyörű volt olyan hosszú idő után megint együtt szerepelni. Jókedve volt, minden olyan simán ment, és a közönség remekül együttműködött velünk: az emberek táncoltak, énekeltek, nekem pedig még egy dobszólóm is volt. Karellel elénekeltük a Je to náš mejdan című dalt is – és ez valóban egy nagy buli volt. Nagyon örülök, hogy ilyen remekül sikerült minden.
 
Idén már többször is megörvendeztette a rajongóit: februárban új lemeze jelent meg Dávno vím svý címmel, három sikeres születésnapi koncert van ön mögött, és a jubileum tiszteletére a Supraphon kiadott egy öt cédéből álló kollekciót Helena Vondráčková Gyémántkollekciója címmel. Mi szerzett még önnek különös örömet az utóbbi időben?
 
Igen örülök annak, hogy a Brünn­ben és a Karlštejn várudvarán lezajlott születésnapi koncertjeimnek akkora sikere volt. Valóban óriási volt a visszhangjuk. Ez a két koncert volt az alapja a további születésnapi koncertjeimnek, beleértve a pozsonyit is. A már lezajlott három koncertemen sok kedves vendégem is fellépett, mint például Jitka Zelenková, Leona Machálková, akivel új duettet is elénekeltünk, Tomáš Slavíček és tánccsoportja, valamint Jan Cina. 
 
Készült tévé- és lemezfelvétel is ezekről a születésnapi koncertekről? 
 
Igen, készült. A brünni Boby Centrumban tartott koncertemet a Cseh Televízió vette fel, és éppen a születésnapomon, június 24-én este sugározta. Vladimír Kočandrle, a Warner Music kiadó főnöke pedig elhatározta, hogy az említett brünni koncertemről egy lemezt is kiad, mégpedig a náluk készült legutóbbi három albumommal együtt. Ez pedig Helena dnes címmel jelenik majd meg.
 
Karlštejni koncertjén bemutatta a közönségnek a Helena Von­d­ráčková Gyémántkollekciója című albumot, amely legalább részben megpróbálja összefoglalni kivételes pályafutását.
 
A karlštejni koncertnek annyira csodás volt a légköre, hogy egész feltöltődtem energiával. Már többször szerepeltem a karlštejni várban, itt volt pár éve az esküvőm is, itt forgatták a Noc na Karlštejně című gyönyörű cseh mesefilmet, amelyben Karel Svoboda jól ismert slágerét, a Lásko má, já stůňu című dalt énekeltem. Tehát csak szép emlékeim lehetnek. 
 
Dávno vím svý címmel megjelent új albumának szintén kedvező volt a fogadtatása.
 
Ennek persze szintén rendkívül örülök. Valóban nagy az érdeklődés az albumom iránt, és látszik, hogy az embereknek tetszenek az új dalaim is. Ezek mind kellemes hírek, jólesik, hogy a munkám ennyi embernek szerez örömet.
 
Szeptember elején az Omega adott nagy sikerű koncertet a prágai Lucerna nagytermében. A koncert előtt találkoztam Kóbor Jánossal, az Omega énekesével, aki arról is mesélt nekem, hogy a cseh énekesnők közül önt is jól ismeri személyesen.
 
Hát persze, jól ismerjük egymást az Omegával, hiszen még a hetvenes években többször közösen léptünk fel Lengyelországban és Törökországban. Szívesen emlékszem vissza arra az időszakra. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy hosszú idő után, néhány héttel ezelőtt ismét találkozhattam Kóbor Jánossal az MDR Riverboat című, német televíziós program forgatása alkalmából, és ez a nem várt találkozás óriási örömet szerzett mindkettőnknek. Még mindig milyen remekül néz ki!
 
Kóbor János bemutatta a közönségnek az együttes új albumát, amelynek címe Volt egyszer egy vadkelet. Ezen a lemezen, amelynek ünnepélyes bemutatójára  december 28-án kerül sor a budapesti Omega-koncerten, Kóbor János csehül is énekel egy dalt… Magyar énekel csehül? 
 
Igen, és egész jól megy neki – a tanítójának köszönhetően. A cseh Olympic zenekar énekese és egyben Kóbor barátja, Petr Janda tanította meg őt erre a cseh dalra. Ha megjelenik a CD, hozok önnek egyet.
Annak bizony valóban örülnék, ha meghallgathatnám, hogyan énekel Kóbor János csehül. 

SITA/AP-felvétel
 
Egyszer megemlítette, hogy 1975-ben a Magyar Televízió felvette a budapesti Maxim Varieté színpadán adott szólókoncertjét. Megtekinthető valahol ez a felvétel?
 
Nagyon sokáig kutattam az említett koncert után, sajnos sikertelenül. Ám egyszer csak az egyik rajongóm azzal állított be hozzám, hogy „elhoztam neked ezt a régen keresett tévéfelvételt”. Nem győztem csodálkozni. Volt egy barátja a Magyar Televízióban, és tőle kapta meg ennek a tévéfelvételnek a másolatát. Fel is tettem a honlapomra. Egyebek mellett rajta van Kovács Kati nagy slágere, a Találkozás egy régi szerelemmel, és én énekeltem el magyarul. Emlékszem, szép sötétkék ruha volt rajtam, színes magyar virágmintákkal. Örülök annak, hogy végül is sikerült megszereznem a felvétel másolatát. Az érdekesség kedvéért még hozzáteszem, hogy ebben a műsorban Máté Péterrel angolul énekeltünk egy duettet, amelynek a címe Reach Out (I´ll Be There) volt. Egyébként Máté Péternek az egyik jól ismert dala, az Elmegyek is szerepel a repertoáromban, amelynek cseh címe Málo mám lásky tvé. Nagy kár, hogy Péter már régen nincs közöttünk.
 
Ki tanította meg önt magyarul elénekelni?
 
Már nem emlékszem rá pontosan, hogy ki is volt az, valaki a Magyar Televízióból. Három napom volt rá, hogy megtanuljam magyarul azt a dalt. Egy kicsit nehéz volt, de azt hiszem, hogy egész jó a nyelvérzékem, így ez is segített ebben.
 
Kiket ismer még személyesen a magyar kollégák közül?
 
Elég sokat ismerek közülük, például Szűcs Juditot. Nemrég voltam Komáromban egy rendezvényen, és nem akartam hinni a szememnek, amikor a vendégek között megláttam Juditot, aki szintén fellépett. Jól ismerem Koncz Zsuzsát is. A magyar kollégákkal ugyanis gyakran találkoztunk különböző koncerteken és rendezvényeken, annak idején főleg az NDK-ban, de Nyugat-Németországban is, és a rendszerváltás után visszatértünk Németországba. Mindig szívesen emlékszem vissza ezekre a találkozásokra.
 
Idén zsúfolt a koncertprogramja, amelyben helyet kapott három fellépés Szlovákiában is. Mikor és hol koncertezik az itteni közönsége előtt?
 
December 16-án Eperjesen lesz koncertem, egy napra rá a Poprád mellett levő Batyzovcében fogok énekelni, december 18-án pedig a kassai koncertemmel zárom az idei szlovákiai szerepléseimet. Jól tudom, hogy Szlovákiában mindig remek a közönség, s már most előre örülök, hogy újra találkozhatok vele. 
 
Kubány Éva

Ajánló