Újabb magyar klasszikus a Thália Színházban

Kassa |

Az idei évad első premierjeként, november 16-án csütörtökön mutatják be Szigligeti Ede klasszikusát, a Liliomfit a kassai Thália Színházban. A háromfelvonásos komédia főszereplője Madarász Máté, Szellemfi szerepében pedig Nádasdi Pétert láthatják a nézők.

Felvétel a próbáról
Felvétel a próbáról
TASR

A darab betekintést enged a korabeli vidéki élet mindennapjaiba, és szélesebb társadalmi kérdéseket is feszeget, gondolkodásra késztet. Szó van benne a kétszínű, bohém, kisvárosi életformáról, az idősebb és a fiatalabb generáció közötti ellentétekről, a szabad, de egyben bizonytalan jövő szembenállásáról a stabil, városi egzisztenciával. Éppen ezért maga a szerző is „társadalmi vígjátéknak” nevezte a 19. századi művét.

Telihay Péter rendező, a Komáromi Jókai Színház egykori művészeti vezetője kifejezetten a Thália színészeihez igazította az előadást. „A rendezővel megpróbáltuk újraértelmezni a darabot, mind klasszikus, mind modern értelemben. A mű főhőse egy fiatal és tehetséges színész, aki saját életében is kénytelen szerepet játszani, mert olyan helyzetbe kerül, ahol az alakoskodás nélkülözhetetlen.” - mondta Czajlik József, a színház igazgatója. A zenét Lakatos Róbert szerezte, további szerepekben Lax Judit, Vasvári Emese, Varga Szilvia, Rab Henrietta és Bocsárszky Attila láthatóak.
A szlovák nézők felirattal és szimultán tolmácsolással élvezhetik a darabot.

Liliomfi történetét főleg az idén elhunyt Makk Károly filmje nyomán ismeri a közönség. Az 1954-es alkotásban olyan ikonikus színészek szerepeltek mint Darvas Iván, Pécsi Sándor, Dajka Margit, Ruttkai Éva vagy Garas Dezső.

Ajánló