Már vetítik a Nyugati fogságban című új dokumentumfilmet

Somorja |

Egyéves munkát követően elkészült a Fórum Kisebbségkutató Intézet Nyugati fogságban című új dokumentumfilmje, amelyet kedden mutattak be Komáromban. Az alkotást ma Somorján, a következő napokban pedig több dél-szlovákiai helyszínen is láthatják az érdeklődők.

A hatvanperces dokumentumfilm a tavalyi Muszkaföldön folytatása: míg az a a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozta fel, a napokban bemutatott film az amerikai, brit és francia fogságba került szlovákiai magyarok történeteit eleveníti fel.

A kilenc visszaemlékező mellett az alkotók olyan neves történészeket szólaltatnak meg, mint Illésfalvi Péter (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), Stark Tamás (Magyar Tudományos Akadémia) és Simon Attila (Fórum Kisebbségkutató Intézet). A dokumentumfilm rendezője Laczkó Sándor (Fórum Intézet), dramaturgja Varga Emese (Komáromi Jókai Színház), szerkesztője Kőrös Zoltán (az azonos témát feldolgozó, Nyugati fogságban című könyv szerzője). A filmben továbbá második világháborús hagyományőrző klubok szerepelnek, közreműködik a Peredi Női Kar és a Peredi Férfi Daloskör, valamint zenészek és grafikusok próbálják közelebb hozni a több mint hetven éve történt eseményeket.

Az alkotást ma 18 órától Somorján, a városi könyvtárban tekinthetik meg az érdeklődők. A további vetítések helyszínei és dátumai: Vágkirályfa – Kultúrotthon (november 25., 18.00), Vágsellye – Feketeházy János Magyar Ház (november 26., 17.00), Nyitra – Konstantin Filozófus Egyetem (november 28.), Dunaszerdahely – városi művelődési központ (november 28., 18.00), Nyékvárkony – Kultúrotthon (december 1., 18.30), Gúta – városi művelődési központ (december 3., 17.30), Pozsony – Pozsonyi Magyar Intézet (december 6., 17.30). (k)

Ajánló