Szombaton befejezi világ körüli útját Méder Áron

Három év alatt 40 országot érintett, 30 000 tengeri mérföldet, azaz 55 000 kilométert tett meg három óceánon és tucatnyi tengeren hatméteres Carina 19-es típusú vitorlásával a 29 esztendős Méder Áron, aki várhatóan szombat délután érkezik vissza Koper (Szlovénia) kikötőjébe.

Méder István, Áron édesapja az MTI-nek csütörtökön elmondta: a 39 éves hajó a megérkezése után először a Dunára kerül, s az Európa hajó mögött egy kis pontonon "piheni ki fáradalmait", hogy azok is megnézhessék, akik nem tudtak Koperbe lemenni a nagy utazó érkezésére.

A magyar vitorlázó, aki 2006. szeptember 24-én indult világkörüli útjára, számos egzotikus helyre eljutott, amelyek közül a honlapján írt élménybeszámolóiban kiemelte Pápua Új-Guineát, ahol a lakosok életében a mai napig jelen van a mágia és a varázslás. A Galápagos-szigeteken a fantasztikus élővilág ragadta magával, a Karib-tengeren a karneválok, míg Ausztráliában ugyancsak a gazdag természet.

A három év alatt számos barátságot kötött a magyar hajós. Köztük egyik legemlékezetesebb volt számára egy polinéz lakosé, aki a Heke moana nevet adta neki, ami szabad fordításban azt jelenti: óceánokon át szörföző.

Ajánló