György herceg körül "ólálkodó" fotóst figyelmeztetett az udvar

London |

"Jogi következmények" lehetőségére figyelmeztettek a brit királyi ház jogászai egy fotóst, aki állítólag hosszabb ideje "ólálkodott" Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülött gyermeke körül.

György herceg
TASR/AP-felvétel
A Kensington-palota - Vilmosék londoni rezidenciája - által csütörtökön kiadott hivatalos közlemény szerint jó okkal gyanítható, hogy Niraj Tanna, a fotós "módszeres megfigyelés alá vette" a 14 hónapos György herceget, az Egyesült Királyság majdani uralkodóját. A palota közleménye szerint Tanna egy ideje figyelte a tavaly júliusban világra jött gyermek és spanyol dadája napi mozgását.
    
Vilmos és hitvese egyelőre nem indít jogi eljárást a fotós ellen, de ezt fontolóra vehetik, ha Tanna magatartása nem változik - hangsúlyozza a csütörtöki közlemény.
    
A BBC udvari tudósítója úgy értesült, hogy a fotóst legutóbb a múlt héten, egy londoni parkban "tanácsolták el" az ifjú herceg környékéről a házaspár és gyermekük védelmét ellátó detektívek, és Tanna már évek óta a Scotland Yard látókörében van "viselkedése" miatt.
    
Csütörtök este a fotós jogi képviselői ugyanakkor hétoldalas, erőteljes hangvételű levélben utasították vissza az udvar figyelmeztetését, mondván: az ügyfelüket ért vádak alaptalanok, Niraj Tanna nem zaklatta a hercegi házaspárt és gyermeküket, és hivatásos fotósként minden joga megvan arra, hogy közterületen fényképeket készítsen.
    
Vilmos édesanyját, a néhai Diana hercegnőt fotósok hada üldözte, amikor az őt szállító gépkocsi 1997-ben nagy sebességgel egy párizsi aluljáró pillérének csapódott, és Diana - akkori barátjával, Dodi Fayeddel és a sofőrrel együtt - életét vesztette. A brit királyi család azóta rendkívül komolyan veszi az ilyen jellegű zaklatási ügyeket.
    
Katalin - aki akkor még polgári nevén, Kate Middletonként Vilmos herceg barátnője volt - már évekkel ezelőtt megelégelte a fotósok részéről elszenvedett folyamatos üldöztetést, és a királyi család jogászainak segítségét kérte. Az udvar nevében eljáró londoni Harbottle and Lewis ügyvédi iroda 2007-ben átiratban figyelmeztette az írott és az elektronikus sajtót, hogy vagy visszafogják magukat, vagy bírósági eljárással lesznek kénytelenek szembenézni.
    
Ehhez jogi támpontot ad a Diana halála után nem sokkal elfogadott zaklatásellenes törvény, amely polgári és büntetőjogi eljárást tesz lehetővé a hírességek magánéletének védelmére.
 

Ajánló