Pontosabban sikerült meghatározni a Higgs-bozon tömegét

Genf |

Az eddigi legpontosabban sikerült meghatároznia az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) két kísérletének a Higgs-bozon tömegét - jelentették be kedden egy olaszországi konferencián.

(TASR/AP-felvétel)

A CERN szerint a nagy hadronütköztető ATLAS és CMS kísérlete együttesen 125,09 (+/-0,24) Gigaelektronvoltban (GeV) határozta meg az isteni részecskeként is emlegetett bozon tömegét.

A Higgs-bozon alapvető építőköve a részecskefizika standard modelljének, amely az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást, valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumtérelmélet. A bozon létezését évtizedekkel ezelőtt megjósoló Brout-Englert-Higgs-mechanizmus szerint ez a részecske felelős a többi részecske tömegéért.

Az "isteni részecske" tömegéről közzétett adatokkal kapcsolatban a CERN közölte, hogy ez volt az eddigi legpontosabb mérés, amelyet a nagy hadronütköztetőben eddig elvégeztek. "Örömmel tölt el, hogy az ATLAS és a CMS briliáns fizikusai most először egyesítették erejüket, hogy szert tegyenek erre a rendkívül fontos adatra" - mondta a Rolf Heuer, a CERN főigazgatója, utalva arra, hogy az LHC kísérletei nem osztják meg egymással eredményeiket, mert nem akarják befolyásolni egymást. 

A CERN 2012-ben közölte, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésére ahhoz, hogy kijelenthesse, megtalálták a Higgs-bozont. A bizonyítás után - 2013-ban - Peter Higgs és Robert Englert megkapta a fizikai Nobel-díjat, Robert Brout azonban már nem részesülhetett az elismerésben, mert már meghalt.

A Higgs-bozon tömegének megismerése révén remélhetőleg lehetővé válik a részecske további tulajdonságának megjósolása, majd kísérleti úton való feltérképezése is. A 27 kilométeres nagy hadronütköztetőt kétévi leállás után hamarosan újra indítják, nyalábonként 6,5, összességében tehát 13 Teraelektronvolt (TeV) energián.

Ajánló