632 ezer dollár egy kékúszójú tonhalért a tokiói halpiacon

Tokió |
Egy japán sushi étteremlánc 74,2 millió jent fizetett ki a tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén egy 212 kilós kékúszójú tonhalért.
TASR/AP-felvétel
A legnagyobb összegért elkelt kékúszójú tonhal 2013-ban a tokiói halpiac újévi árverésén 155 millió jent ért a vevőnek. A most megvásárolt példány kilónként 2981 dollárba került az étteremlánc tulajdonosának, ez a második legmagasabb ár volt, amit valaha kékúszójú tonhalért kifizettek.
 
Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. tulajdonosa sugárzó arccal pózolt az embernagyságú hal mellett, amelyet japán északi partjainál fogtak ki. Az évenként megismétlődő aukciót egyébként rendszerint Kimura cége nyeri.
 
A japánok a legnagyobb fogyasztói a torpedó alakú kékúszójú tonhalnak, amely a veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlhalászás miatt. A Csendes-óceán nyugati és középső térségének halászati bizottsága 2015-ben tovább csökkentette a halászható állomány mennyiségét: azóta a 30 kiló alatti példányokból csak a felét szabad lehalászni a 2002 és 2004 között kifogott mennyiségnek. Ennek ellenére a szakértők szerint a túlhalászás tovább folyik, és egyes területeken a háromszorosát fogják ki a fenntartható állománynak.

Ajánló