A felmelegedéssel az allergia is megérkezik

Bár az allergiás nátha, vagyis szénanátha (polinózis) nem tartozik az életveszélyes betegségek közé, az embernek súlyos egészségi problémát okoz. Lényegesen rontja az életminőséget, csökkenti a teljesítményt, s ha nem kezelik megfelelően, az esetek 80 százalékában asztmává fajulhat.

Védekezzünk!

Napos és szeles időben korlátozzuk a kint tartózkodást. Ha mégis szeretnénk kimenni, akkor kora reggel menjünk, délben semmiképpen se, mert ekkor van a legtöbb virágpor a levegőben. Esőben, eső után viszont ki lehet menni.

Kerülni kell az erdőszélt, mert szűrőként működik. Itt van a legtöbb virágpor, bent az erdőben a legkevesebb.

Ha víz mellett szeretnénk lenni, válasszuk a homokos vagy köves partot, ne a füveset.

Ha autót vezetünk, az ablakokat ne húzzuk le, használjunk légszűrőt.

Ha allergiás a gyerek, ne engedjük iskolai brigádra.

Lefekvés előtt zuhanyozzunk, mossunk hajat, hogy a virágpor ne kerüljön az ágyba.

A szőnyegeket távolítsuk el a lakásból, és a talajt gyakran mossuk fel.

A ruhát ne szárítsuk a szabadban.

Védjük a szemet napszemüveggel, a hajat pedig fejfedővel.

Az allergiások jól tudják: amint megérkezik a tavasz, megjelenik a nátha is. Számukra a legfontosabb, hogy tudják, mikor milyen és mennyi virágpor van a levegőben, s hogyan lehet ellene védekezni.

Mikor kezdődik?

Elég néhány enyhe nap, máris megjelennek a tünetek, ezért jó, ha a betegek felkészülnek a szezonra, amely három szakaszra oszlik: először a fák, majd a füvek és végül a gyomnövények virágpora keseríti meg az emberek életét. „Az allergia azért veszélyes, mert elég néhány molekula az allergiás reakció kiváltásához és az allergia kifejlődéséhez” – mondta dr. Radovan Košturiak. Ezért nagyon fontos, hogy legalább három héttel a szezon beköszönte előtt a beteg az allergiás nátha enyhítésére szolgáló gyógyszert szedjen. A tünetek jól ismertek: tüsszögés, eldugult orr, viszketés, szemkönnyezés. A felnőtt lakosság 30, a gyerekeknek pedig 40 százaléka szenved az allergiás náthától.

Tavasz

A legtöbb kellemetlenség áprilisban és májusban éri az allergiásokat. Ilyenkor a fő allergén a nyírfa, erre az allergiások 25 százaléka érzékeny. A szezon négy hétig tart. Ezt követi a bodza, az akác és a hárs. Az északi területeken élőket ilyenkor a tűlevelűek virágzása zavarja. Ezek virágpora nehezebb, ezért nem jut el messzire.

Nyár

Nyáron a virágzó füvek pollenje gyötri az allergiásokat. Májusban kezdődik a szezon, és augusztus közepéig tart. A virágporallergiák 90 százalékát ez teszi ki. Rendkívül fontos a rendszeres fűkaszálás és a környezett rendben tartása. Allergiás ember mással kaszáltassa le a füvet, vagy ha ez nem oldható meg, akkor használjon védőmaszkot.

Figyelni kell a virágpor-koncentráció alakulását. Az európai országok nagy részében speciális szolgálat keretében tájékoztatják az embereket a virágpor-koncentrációról, és előrejelzik a helyzet várható alakulását.

„További allergén júliusban a csalán, majd augusztusban a gyomnövények” – hangsúlyozza a szakember. Nyáron többet tartózkodunk a friss levegőn, gyakrabban fürdünk, pihenünk, sportolunk a szabadban. Ám az allergiásoknak nem szabad megfeledkezniük bizonyos szabályokról. „A betegek gyakran követik el azt a hibát, hogy éjszaka szellőztetnek. Nekik csak kora reggel szabad ablakot nyitniuk, mert éjszaka árad a hő az aszfaltból és felkavarja a virágport. Gyakran kérdezik, vásároljanak-e speciális porszívót. Eddig semmilyen tanulmány nem erősítette meg, hogy ez a háztartási gép hatásos szénanátha ellen” – tette hozzá dr. Košturiak.

Ősz

A nyár második felében és ősz elején a gyógynövények virágoznak. A parlagfű és a csalán kedveli a száraz, meleg időt. Tápanyagigénye kicsi. Kiderült, hogy augusztus 20-a után van a legtöbb virágpor a levegőben. Ilyenkor nem ajánlatos Szlovákiában tölteni a szabadságot. A virágzás az első fagyok után ér véget. Ekkor végre fellélegezhetnek az allergiások. (ki)

 

Ajánló