Azért nem közvetíthet a sportriporter, mert Robert Leenek hívják

Washington |

Az ESPN amerikai televíziós csatorna úgy döntött, nem közvetíthet a virginiai Charlottesville-ben rendezendő egyetemi futballmérkőzésről a sportággal foglalkozó sportriporterük, mert Robert Lee-nek hívják, ugyanúgy, mint az egykori amerikai polgárháború déli csapatainak főparancsnokát.

Robert Lee szobra Charlottesville-ben
TASR/AP-felvétel

Az ESPN sportközvetítéseket és sportműsorokat sugárzó tévécsatorna, Robert Lee pedig többnyire egyetemi labdarúgó- és kosárlabdameccseket közvetít. Neve azonos a polgárháborús főparancsnokéval, akinek szobra miatt a virginiai városban nemrégiben véres összecsapások törtek ki tüntetők egy csoportja és ellentüntetők között.

A tévécsatorna bejelentette: Robert Lee nem közvetíthet a jövő héten rendezendő egyetemi futballmérkőzésről. "Roberttel egyetértésben hoztuk meg a döntést, éppen a névazonosság miatt" - olvasható a televíziós csatorna által kiadott közleményben. A tévé vezetői megjegyezték: "szégyenletes", hogy ez a téma a beszélgetésekben egyáltalán felmerülhet, de jelen pillanatban a munkatársuk és valamennyi fél számára ez a legjobb megoldás. 

Az ESPN döntését - elsősorban az internetes térben és az online hírportálokon - éles vita és elítélő nyilatkozatok sora fogadta. Sokan "a politikai korrektség ámokfutásának" minősítették a riporter átmeneti eltávolítását a képernyőről. 

Charlottesville-ben csaknem két héttel ezelőtt fajult véres összecsapásokba a Lee tábornok szobrának eltávolítása miatti tüntetés és ellentüntetés. A zavargásokban egy fiatal nő is meghalt, amikor a tüntetésre - Ohióból - érkező egyik neonáci szándékosan az ellentüntetők közé hajtott autójával. A városban azóta is nagy a nyugtalanság, az önkormányzat ülése például - ahol napok óta folytatják a vitát Lee tábornok szobrának eltávolításáról - zűrzavarba és újabb tüntetésekbe fulladt. 

Mike Pence alelnök kedden kijelentette: a polgárháborús emlékművek és szobrok eltávolítása a szövetségi államok és a városok, települések döntése, nem a kormányzaté.

Ajánló