Drogcsempészet és korrupció miatt ítélték el a norvég sztárnyomozót

Oslo |

Norvégiában a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a rendőrség egy sztárnyomozóra, akiről kiderült, hogy csaknem négy tonna hasist segített az országba csempészni közel egy évtized alatt.

Eirik Jensen
Képarchívum

Egy oslói kerületi bíróság egyhangúlag sújtotta a maximális büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel Eirik Jensen volt rendőrt drogcsempészet, súlyos korrupció és a fegyverhasználati törvények megsértése címén. A bírák nem találtak semmiféle enyhítő körülményt a norvég közvéleményt erősen felzaklató ügyben. 

Jensen kilenc éven át, 2004-től 2013-ig segítette rendőrségi információkkal vádlott-társát, egyben a per koronatanúját, Gjermund Cappelent, aki tonnaszám csempészte a hasist Norvégiába.

Az ügyészség szerint a sztárnyomozó az évek során 2,44 millió korona kenőpénzt kapott a drogcsempésztől, amiért segített neki bevinni az országba 3,9 tonnányi kábítószert. 

Kim Heger bíró hangsúlyozta, hogy cselekményével a nyomozó "súlyosan aláásta a közbizalmat, amelytől olyannyira függ a rendőrség és a jogállam". A bíró szerint az eset példa nélkül áll a norvég jogtörténetben.

Cappelen a becslések szerint összesen 16,8 tonna kábítószert csempészett be Norvégiába 1993 és 2013 között. Ő a lehetséges büntetés kétharmadát kapta csak, 15 évet, mivel feltáró vallomásával segített elítélni a korrupt nyomozót. 

Három évvel ezelőtti letartóztatásáig a rendőr unortodox módszereket alkalmazó és kiváló kapcsolatokkal rendelkező nyomozónak számított. Egyebek közt ő göngyölített fel egy, a norvég királyi család egyik kastélyában elkövetett betörést, amelynek során ritka régiségek tűntek el. 

A korrupt sztárnyomozó lebukása nagy feltűnést keltett a tiszta közéletéről ismert Norvégiában, amely a hatodik legkevésbé korrupt ország a Transparency International listáján.

A rendőr ártatlannak vallotta magát, és azt állítja, hogy a bűntársával az évek során váltott több mint 1500 kódolt sms nem volt egyéb, mint az informátorokkal való szokásos kapcsolattartás. 

A szomszédos Finnországban, amely ugyancsak a világ legkevésbé korrupt országai közé tartozik, tavaly 10 év börtönre ítélték a helsinki kábítószerellenes ügyosztály volt vezetőjét drogcsempészésért, hivatali visszaélésért, és egyéb bűncselekményekért, köztük bizonyítékok meghamisításáért.

Ajánló