Erős utórengések rázták meg szombaton Mexikót

Mexikóváros |

Erős utórengés rázta meg szombaton Mexikót, a Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés középpontja a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban volt - közölte az amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) és az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ.

TASR/AP-felvétel

A földrengés középpontja Matias Romero településtől 16 kilométerre délnyugatra volt, 10 kilométerre a föld alatt. A földmozgásokat Mexikóvárosban is érzékelték, ahol megszólaltak a földrengést jelző szirénák, a lakosok az utcákra menekültek otthonaikból, és a mentőalakulatok is megszakították a keddi 7,1-es erősségű földrengés romjainak átkutatását. 

Néhány órával korábban Mexikó csendes-óceáni partjai közelében több földrengés volt, a legerősebbet a Richter-skála szerint 5,8 erősségűt 48 kilométerre Paredon városától, 74 kilométerre az óceán mélyén észlelték- közölte az amerikai szolgálat. 

Oaxaca államban volt a középpontja a szeptember 7-i földrengésnek, amely a Richter-skála szerint 8,1-es erősségű volt. 

A mexikói katasztrófavédelem igazgatója szerint a 6,1 erősségű földmozgás a szeptember 7-i földrengést követő több ezer földrengés egyik nagyobb utórengése volt.

Miguel Angel Mancera, Mexikóváros polgármestere közölte, hogy a fővárosban az újabb földrengés  két ember életét követelte, akik szívrohamban haltak meg. A főváros épületeiben a szombati földrengés nem okozott jelentősebb károkat. 

Az Oaxaca államból érkező első rendőrségi jelentések egy szeptember 7-i földrengésben károsodott híd összeomlásáról szóltak. Egy helyi lakos telefonon arról számolt be, hogy a szeptember eleji földrengésben épen maradt lakóházak dőltek össze. 

ISMERJE MEG FRIDÁT, A MEXIKÓI FÖLDRENGÉS ÉLETMENTŐ KUTYÁJÁT

Paul Caruso, az USGS geofizikusa elmondta, hogy a szeptember 7-i földrengésben kisebb károkat szenvedett épületek összeomolhatnak ilyen erejű utórengésekben. 

A két pusztító erejű szeptemberi földmozgásban legkevesebb 380 ember vesztette életét Mexikóban. 

Ajánló