Elkeltek az osztrák parlament régi bútorai

Élénk volt az érdeklődés az osztrák parlament régi bútorai iránt, az ezekből rendezett árverés 208 160 eurót hozott az államkasszának – közölte kedden a parlament és a Dorotheum aukciósház.

A 22 ezret érő házelnöki pult
Fotók: Dorotheum
A legnagyobb érdeklődést a házelnöki pult váltotta ki, a 12 méter hosszú berendezési tárgy kelt el a legmagasabb, 22 ezer eurós áron. A vevő a Klimt Alapítvány volt, amely a nagyközönség számára is láthatóvá teszi azt tartós kölcsön vagy ajándék formájában. 
 
A 180 képviselői szék más-más áron talált gazdára, de nem attól függően, hogy ki ült rajta, mert azt nem is tették közzé. A második legmagasabb, 6000 eurós árat a 20. század második feléből származó nagy konferenciaasztal érte el, ezt egy szervizkocsi és két pár klubfotel követte. 

A múlt században gyártott szervizkocsi, amelyért 5500 eurót adtak
 
Az aukción 350 berendezési tárgyat kínáltak megvételre, ezekre összesen csaknem 4500 ajánlat érkezett. A tételek 98 százaléka gazdára talált. A parlamenti bútorzat felújításának főfelelőse „nagyszerű eredményről” beszélt, szerinte a nagy érdeklődés is jelzi a parlament intézménye melletti kiállást. 
Az árverésre bocsátott bútordarabok esetében a szövetségi műemléki hivatal feloldotta a műemléki védettséget. A kevés megmaradt tárgyat, amelyre egyetlen ajánlat sem érkezett, egyelőre raktárban helyezik el, és később esetleg kiállításon mutatják be vagy bérbe adják. (MTI)

 

Ajánló