Magyar utazók a VASÁRNAPBAN: Aki megfogta az oroszlán nyelvét

Attól, mert valaki szegény, még valóra válthatja az álmait. Kittenberger Kálmán nem csak ezt bizonyította be. Hanem például azt is, hogy lehet levágott ujjal állatokat preparálni Afrikában, és hogy attól, mert valaki túléli egy oroszlán támadását, még nem biztos, hogy kinevezik állatkert-igazgatónak.

Léván született 1881-ben, hét testvére volt. Már gyerekkorától érdekelte az állatvilág, elsősorban a madarak – elsőként tudta, ha tavasszal megérkeztek a fecskék vagy a gólyák. Ha erőltetett párhuzamot akarnánk vonni szülővárosának neve és címere közt, melyben szintén ott az oroszlán, írhatnánk, hogy Kittenbergert főleg az oroszlános helyek vonzották. De nincs szükségünk ilyen párhuzamokra. Ami biztos, hogy Kálmánunk a helyi tanítóképzőbe járt, ahol Kriek Ernő természetrajz-órái voltak rá nagy hatással. Tőle és Sándor nevű bátyjától tanulta meg a madártömés ismereteit is, továbbá a preparálást és a természeti gyűjtemények konzerválásának technikáit.

Hogyan került a Magyar Nemzeti Múzeum laboratóriumába? Miért ment Erdélybe? Miként jutott el Afrikába? Mi mindent kellett ott kiállnia? Milyen élményekkel tért haza? Mit csinált a háború után? Mi törte meg?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.

Ajánló