Visszatértek a farkasok Rómába

Róma |

Száz évvel az eltűnésük után újra megjelentek a farkasok Rómában, amelynek mitikus alapítóit, Romulust és Remust a legenda szerint egy nőstényfarkas táplálta és nevelte fel. 

Fotó: Pixabay

 Az olasz főváros nyugati peremvidékén található Castel di Guido természetvédelmi területen már 2013 óta észlelik farkasok nyomát, ám csak a közelmúltban sikerült látni és lencsevégre kapni egy farkascsaládot, két felnőtt állatot és két kölyküket. 

Marco Antonelli zoológus szerint a farkasok nem betelepítés útján, hanem természetes módon jelentek meg ismét Róma környékén. A szakember szerint a farkasok fontosak a vadgazdálkodás szempontjából, mert vaddisznókkal táplálkoznak, amelyek erősen elszaporodtak Róma környékén, és károkat okoznak a mezőgazdaságban. 

Olaszországban az 1970-es évekig erősen bátorították a farkasok kilövését, addigra már csak mintegy 100 példány maradt az egész országban. Napjainkban 2500-ra tehető a farkasok száma az Appenninekben, az Alpok vidékén 150 körül lehet a számuk. Főleg a 600 farkasnak otthon adó Toszkánában panaszkodnak a gazdák arra, hogy a vadállatok jószágot ragadnak el, őket az állam igyekszik kártalanítani.

Ajánló