Megtalálták a feldarabolt újságírónő fejét, két lábát és ruháit

Koppenhága |
Dán búvárok megtalálták a két hónappal ezelőtt titokzatos körülmények között meghalt Kim Wall svéd újságírónő további testrészeit. 
Két hónapon át keresték a testrészeket
TASR/AP-felvétel
Korábban a tenger partra sodorta a nő torzóját egy koppenhágai szigeten
A közlemény szerint a dél-dániai öbölben találtak rá a búvárok két elsüllyesztett zsákra, az egyikben a nő feje és két lába, valamint egy kés volt, a másikban pedig Kim Vall ruhái és néhány nehezebb fémtárgy. A hatósági fogorvosok megerősítették, hogy a fej valóban az újságírónőé volt.
 

SITA/AP-felvétel
 
A hatóságok augusztus 23-án azonosították a tisztázatlan körülmények között feldarabolt és tengerbe dobott Kim Wallt, akinek holttestéből akkor csak a partra sodort törzsére találtak rá. A torzón 15 késszúrás és fűrészelés nyomaira bukkantak az orvos szakértők. 
 
A svéd újságírónőt augusztus 10-én látták utoljára egy tengeralattjárón annak tulajdonosa, Peter Madsen társaságában. A nő állítólag interjút akart készíteni a férfival az általa házilag készített 40 tonnás és 18 méteres járművön. A tengeralattjáró később elsüllyedt, Madsen túlélte a „hajótörést”, de a hatóságok augusztus 11-én őrizetbe vették gyilkosság gyanújával. 
 
A 46 éves autodidakta mérnök, tengeralattjárók és űreszközök tervezője a bírósági tárgyaláson tagadta, hogy megölte és feldarabolta a 30 éves riporternőt. Azt vallotta: a Dánia és Svédország közötti egyik tengerszorosban végrehajtott merülés után mindketten ki akartak menni a búvárhajó fedélzetére. Ő ment fel elsőként a toronyba és tartotta a csapóajtót a riporternek, ám amikor egy másik hajó keltette hullám meglökte a tengeralattjárót, megcsúszott, az ajtó pedig teljes erőből rácsapódott a nő fejére. Amikor újra kinyitotta az ajtót, Kim Wall már a padlón feküdt egy hatalmas vértócsában. 
 
A feltaláló azt állította, hogy a pánik okozta sokkhatás alatt dobta a tengerbe a holttestet, nehezékeket kötött a testre azért, hogy az a tengerfenékre süllyedjen amolyan „temetési szertartásként”. Tagadta ugyanakkor, hogy megcsonkította volna a tetemet. Az újságírónő halála után a feltaláló maga süllyesztette el tengeralattjárót, azt mondta, a történtek után nem akarta többé használni. 
 
Az ügyészség nem hisz Madsennek, sőt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját gyilkosságra súlyosbította, és azt megtoldotta a hullagyalázás vádjával is. Az ügyészség sem tudja azonban, hogyan ölhették meg a nőt, sőt az indítékot illetően is sötétben tapogatózik. Megpróbálják kideríteni, hogy mentális zavarban szenved-e a férfi. 
 
A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában dolgozó Kim Wall olyan lapoknak írt, mint a brit Guardian és az amerikai New York Times.

Ajánló