Minden segítség számít – még az élelmiszer is

Az élet különböző történeteket ír. Néhány ezek közül sajnos nagyon szomorú, és szereplői idegen emberek segítségére szorulnak. A Kaufland üzletlánc és a Szlovák Vöröskereszt már negyedik alkalommal rendezi meg jótékonysági élelmiszergyűjtő projektjét. 

 

Ha ön is szeretne segíteni a rászorulókon elég, ha október 12-én a Kaufland bármelyik üzletében tartós élelmiszert vásárol. Ezeket a Szlovák Vöröskereszt önkénteseinek adja, ők pedig továbbítják a rászorulóknak.

A gyűjtésre a tartós élelmiszerek alkalmasak, különféle konzervek – zöldség-, gyümölcs-, vagy húskonzerv, liszt, rizs, fűszerek, só, cukor, méz, tea, tej, keksz és egyéb. Ami önnek pár centjébe kerül, valakinek értékes segítség. „Az elmúlt három évben sikerült több mint 90 tonna élelmiszert szétosztanunk 6060 rászorulónak“ – mondta Erika Turček Pfundtnerová, a Kaufland CSR-osztályának munkatársa.

Az alsókubini Lenka az egyike azoknak, akik segítségre szorulnak. „Az első párkapcsolatomból két gyermekem született. Az akkori partneremmel szakítottunk, és én idővel találtam valaki mást. Gyönyörű esküvőnk volt, és gyermeket vártunk. A terhességem alatt a férjem meghalt. A családomat ez nemcsak érzelmileg, hanem anyagilag is nagyon megviselte, mivel addig teljesen a férjemre voltunk utalva. A volt párom sem támogatott a két közös gyermekünk nevelésében, legfeljebb hosszabb időközönként, ami még jobban megnehezítette a helyzetünket. Napi 1 euróból kellett gazdálkodnom. A gyerekek mellett ez nagyon nehéz volt, többnyire a semmiből kellett ételt varázsolnom az asztalra. Biztosan sok olyan ember van, aki mások segítségére szorul. Jó tudni, hogy vannak olyan emberek, akik hajlandók a rászorulókon segíteni. Ők nyújtanak segítő kezet nekünk, hogy elrugaszkodjunk a mélyből.”

A vágbesztercei Irena évtizedeken át a Szlovák Vöröskereszt önkéntese volt. Azonban az ő élete is egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozott. „Amikor 40 éves voltam, meghalt a férjem, én 5 éven át küzdöttem a halállal a kórházban egy baleset miatt, amelynek a fiam is részese volt. A szalagavatójára mentünk, amikor nekünk ütközött a szembejövő autó. Nem tudtam felkelni az ágyból, és nagyon rossz anyagi helyzetbe kerültem. Kórházban voltam, a középiskolás fiam magára maradt.  Évekkel később, 70 éves koromban a rossz diagnózis visszatért. A gyógyszerek nagyon drágák, kb. 50 eurómba kerülnek. Megjártam a poklot az egészségi állapotom és az anyagi helyzetem miatt” – mondta Irena.

 „A szegénységgel nap mint nap találkozunk. Ez a jótékony élelmiszergyűjtés lehetőség arra, hogy megmutassuk az emberség erejét. Ez olyan gesztus, amely csak pár centünkbe kerül, de több rászorulónak is segíthetünk vele” – mondta Zuzana Rosiarová, a Szlovák Vöröskereszt főtitkára. A begyűjtött élelmiszert a Szlovák Vöröskereszt közreműködésével szállítják el a rászorulókhoz szerte az országban. Segítséget kapnak a nagycsaládok, a hátrányos helyzetűek, az idősek, a szegénységben élők. A csomagból minden család több teljes értékű meleg ételt is elkészíthet.  

Ajánló