Ne legyen a pikkelysömör rabja

A pszoriázisban szenvedők 50%-a tapasztal pikkelysömörrel kapcsolatos körömelváltozást. A kéz elrejtése nem megoldás.

Pozsony, 2017. október 5. – Fájó és viszkető bőr, vörös foltok, amelyeket mindenki észrevesz. Számos betegnél a pszoriázis tünetei nem csak a bőrfelületen, hanem olyan érzékeny területeken is jelentkeznek, mint a kéz és a láb körmei. Október 29-én van a pszoriázis világnapja.  Talán pont ez a nap lehetne az impulzus sokak számára, hogy segítséget kérjenek a speciális kezelési központokban, és véget vessenek a pszoriázis okozta kellemetlenségeknek.

 

Nem csak a bőrt érinti

A pikkelysömör az egész szervezet krónikus gyulladásos megbetegedése, amely világszerte 125 millió embert érint. Napjainkban ez egy ismert betegség, amellyel Szlovákiában is több tízezren küzdenek. Ez egy immunközvetített betegség, melynek során viszkető, hámló bőrfelületek keletkeznek. Esetenként a körmökre is kiterjedhetnek a tünetek.

 

Nem lehet gyógyítani, de kezelhető

A körmön jelentkező pikkelysömör az ellenőrizetlen gyulladás és a súlyosabb pikkelysömör tünete lehet. Ez a betegség sok pszoriázisban szenvedőt érint, a betegség súlyosságától függetlenül.

 

 „A pikkelysömörben szenvedők akár 80-90%-ánál is előfordulhatnak körömproblémák. 3, 4, 5Van, hogy már a betegség kezdetén megjelennek, és nem tűnnek el az egész kezelés ideje alatt, néha pedig bizonyos időközönként megjelennek és eltűnnek. A köröm tipikus elváltozásai a körömlemez lesüllyedése, ami kis lyukakat eredményez a köröm felületén. A betegség pöttyös kinézetű körmöket hoz létre, esetenként olajos foltokkal, a körömlemez elszíneződhet és leválhat.” – fejtette ki prof. MUDr. Juraj Péč, CSc., a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház Bőrgyógyászati Klinikájának vezetője.   

 

A köröm pszoriázisa jelezheti a betegség megjelenését az ízületekben, ízületi gyulladás formájában. „Az ízületi gyulladás tünetei háromszor gyakrabban fordulnak elő azoknál a betegeknél, akiknél körömelváltozás jelentkezik. A jelenlegi orvostudomány több hatékony diagnosztikai módszerrel is rendelkezik, az egyik az ultrahangos képalkotás, amellyel a betegség időben diagnosztizálható” – mondta MUDr. Martin Žlnay, PhD a Pöstyéni Országos Reumatológiai Intézet reumatológusa.

 

A hétköznapi tevékenységek korlátozása

A köröm pszoriázisában szenvedő betegek megbélyegzettnek érzik magukat, csökken az önbizalmuk, helyzetük szégyenérzetet kelt bennük. A betegek kerülik a gesztikulációt és a kézfogást. A páciensek közel fele (47,9%) korlátozva érzi magát a munkahelyén, 56%-uknak problémát okoz a háztartási teendők ellátása és 59%-uk korlátozva érzi magát a mindennapi tevékenységek végzése során.

Az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a billentyűzet és az evőeszköz használata, ideges dobolás a körmünkkel az asztalon, amit többnyire nem tudatosan végzünk, a pikkelysömörben szenvedőnek kellemetlenséget, sőt fájdalmat is okozhat.

 

A pikkelysömör tünetei enyhíthetők

 „A köröm pikkelysömörének kezelése kicsit nehezebb, mint amikor a betegség tünetei a bőrön jelentkeznek. Ha ezt számokban szeretnénk kifejezni a köröm elváltozásait az esetek felénél sikerül enyhíteni. Ha a helyi kezelés nem segít, a hagyományos szisztémás terápiát kell kipróbálni. Továbbra is a biológia kezelés a legsikeresebb,” – mondta Péč professzor.

 

A betegeknek több kezelési lehetőség áll a rendelkezésükre. Az enyhébb pikkelysömört lokális terápiával, különféle kenőcsök és krémek alkalmazásával kezelik. Ezek többsége elnyomja a gyulladást, hidratálja a bőrt és enyhíti a viszketést. A helyi kezelést általában a fototerápia követi, amelyet abban az esetben alkalmaznak, ha a helyi kezelés nem volt hatásos, vagy ha a páciens nem akar, vagy nem tud még részt venni a teljes kezelésen. Sok időt és az egészségügyi intézmény gyakori látogatását veszi igénybe (hetente több alkalommal). 

 

A pikkelysömör szisztémás kezelése során a páciens hosszan tartó gyógyszeres kezelésben vesz részt, tabletták formájában. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy rendkívül fontos a beteg máj- és a veseparamétereinek megfigyelése.

A lehetőségek sorát a biológiai kezelés zárja. Ez a terápia a szervezet immunrendszerére hat, lassítva a betegség lefolyását és aktivitását. Hosszabb távon biztonságosabb és évekig alkalmazható jelentősebb problémák nélkül.

 

Vége a túszdrámának

Azok a betegek, akiken nem segített sem a lokális sem a szisztematikus terápia és középes, vagy súlyos, plakkos, vagy köröm pszoriázisban szenvednek, ne habozzanak. Október 27-én a biológia terápiát végző központok és egyes bőrgyógyászati klinikák nyitott napot tartanak. A speciális klinikák szakemberei mindazok rendelkezésére állnak, akik szeretnének vizsgálaton részt venni, diagnosztizálni a betegséget és a gyógyulás lehetőségeit keresik .”  - mondta Péč professzor. Nincs szükség beutalóra, elég, ha regisztrál a www.derma.sk  weboldalon.     

 

Sajtókapcsolat: Vladimíra Bunčáková, buncakova@seesame.com, +421 915 497 001

 

A nyílt nap 2017. október 27-én kerül megrendezésre 9 központban, amely a pszoriázis biológiai kezelésével foglalkozik és 9 bőrgyógyászati klinikán. Bővebb információ a www.derma.sk weboldalon

 

Biológiai terápiát végző központok:

 

Pozsony: Pozsony – Óváros Egyetemi Kórház, Bőrgyógyászati Klinika- prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., MHA

Pozsony: Szlovák Egészségügyi egyetem és Pozsonyi Egyetemi Kórház, Bőrgyógyászati Klinika, Rózsavölgy - MUDr. Mária Žilínková

Kassa: L. Pasteur Egyetemi Kórház, Bőrgyógyászati Klinika - MUDr. Tomáš Kampe, MPH

Turócszentmárton: Egyetemi Kórház, Bőrgyógyászati Klinika- prof. MUDr. Juraj Péč, CSc.

Besztercebánya: F. D. Roosevelt Oktatókórház és Poliklinika, Bőrgyógyászati osztály- MUDr. Slavomír Urbanček, PhD.

Nyitra: Oktatókórház, Bőrgyógyászati osztály - MUDr. Katarína Kovarčíková

Eperjes: Oktatókórház és Poliklinika, Bőrgyógyászati osztály - MUDr. Klára Martinásková, PhD

Trencsén: Oktatókórház, Bőrgyógyászati osztály- MUDr. Katarína Novačeková, MUDr. Ivana Sázelová

Érsekúkjvár: Oktatókórház és Poliklinika, Bőrgyógyászati osztály- MUDr. Peter Kozub, PhD.

 

Bőrgyógyászati rendelők:

 

Breznóbánya: Breznói Poliklinika, Bőrgyógyászati ambulancia- MUDr. Eva Pavúková

Nyitranovák: Nyitranováki Poliklinika, Bőrgyógyászati ambulancia- MUDr. Andrea MištinováPoprád: Poprádi Kórház, Bőrgyógyászati ambulancia- MUDr. Mária Radačovská

Kisszeben: Dermatopia, Bőrgyógyászati ambulancia Dermatopia - MUDr. Silvia Kováčová

Szakolca: Egészségügyi központ, Bőrgyógyászati ambulancia- MUDr. Dáša Hrnčiarová

Nagtapolcsány: Kaderma-Majtán, Stará poliklinika, Bőrgyógyászati ambulancia – MUDr. Eva Majtanová

Nagyszombat: Oktatói kórház, Bőrgyógyászati osztály- MUDr. Monika Psotová

Varannó: Medoderm, Bőrgyógyászati ambulancia - MUDr. Jana Molčanová

Zsolna: Oktatókórház és Poliklinika - MUDr. Milada Kullová

1. Jiaravuthisan MM, et al. J Am Acad Dermatol 2007;57:1–27; 2. Schons KRR, et al. An Bras Dermatol. 2014;89:312-7; 3. Hinshaw M & Rubin A. Seminar Cut Med Surg. 2015;34:109-16; 4.  Manhart R & Rich P. Clin Exp Rheumatol. 2015;33(Suppl 93):S7–S13; 5. Radtke MA, et al. J Dtsch Dermatol Ges. 2013;11:203–19; 6. De Jong EM, et al. Dermatol. 1996;193:300–3;

Ajánló