Már a szánhúzó kutyákat is doppingolják

Anchorage |
A megmérettetés 1973-as kezdete óta először találtak tiltott drogokat az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánversenyen néhány kutya szervezetében.
TASR/AP-felvétel
Az egyik versenyző néhány kutyájában egy opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait mutatták ki. A mintavételt hat órával a mintegy 1600 kilométeres táv megtétele után végezték. A szert 15 órával, vagy közvetlenül a mintavétel előtt kaphatták a kutyák – közölték a szervezők, akik nem hozták nyilvánosságra a hajtó kilétét.
 
Chas St. George, az Iditarod szóvivője elmondta, hogy ügyvéd tanácsára nem nevezik meg a nyilvánosság előtt a hajtót. Azért sem, mert a versenyszervezők nem tudják bizonyítani, hogy a hajtó szándékosan használta a drogot. Hozzátette, a hajtó ellen nem szabnak ki semmilyen büntetést, és a jövő évi versenyen is indulhat.
A március elején megrendezett versenyen 71 hajtó indult mintegy kétezer szánhúzó kutyával. A szervezők a célba érkezés uán az első 20 helyen végzett csapatot tesztelték. 
 
Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre, valamennyi résztvevő kutyáját vizsgálják szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, és az első húsz helyen végzettet a megmérettetés után
Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

Ajánló