Riasztó: eltűnt a német nemzeti parkokból a repülő rovarok 76%-a

Krefeld |

Német kutatók a repülő rovarok 76 százalékának eltűnését jegyezték fel az ország számos nemzeti parkjából az elmúlt három évtizedben, a szakemberek a rovarirtó szerek széles körű használatával magyarázzák a jelentős mértékű csökkenést.

Fotó: pixabay

A lepkék és a méhek számának tömeges csökkenése Európában és Észak-Amerikában régóta közismert a kutatók előtt, a PLOS ONe tudományos folyóiratban közzétett tanulmány azonban az első, amely az összes repülő rovar csökkenését vizsgálta Németország területén 1989 óta.

"A repülő rovarok ilyen óriási arányú csökkenése ilyen nagy területen még nyugtalanítóbb felfedezés" - hangoztatta Hans Kroon, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A rovarok fontos beporzók és ezért a élelemlánc kulcsfontosságú részei, a madarak és a kisebb élőlények számára élelemként is szolgálnak.

A kutatók tanulmányukhoz ragacsos csapdákat használtak rovarok összegyűjtéséhez 63 német természetvédelmi területen Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Brandenburg tartományokban, majd mérték tömegüket és az évek során dokumentálták a végbement változásokat.

Azt találták, hogy 27 év alatt az átlagos csökkenés 76 százalék volt, nyáron még nagyobb, 82 százalék.

"Valamennyi vizsgált térség védett terület, többségük természetvédelmi terület. Drámai csökkenésnek vagyunk tanúi" - hangsúlyozta Caspar Hallman, a tanulmány társszerzője.

A kutatók tanulmányukban nem állapították meg pontosan a csökkenés okait. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a természetvédelemi területeket mezőgazdasági térségek övezik, és a rovairtószer lehet az oka a rovarok pusztulásának.

"Mivel az egész ökoszisztéma függ a rovaroktól mint beporzóktól és élelemforrástól, ezért teljesen új fénybe kerül tömeges csökkenésük. Kevesebb olyan dolgot kell tennünk, amelyről tudjuk, hogy negatív hatással van, ilyen a rovarirtók használata" - hangoztatta Kron.

"Keményen dolgoznunk kell azért is, hogy kiterjesszük a természetvédelmi területeket és csökkentsük az olyan természetvédelmi térségek számát, amely mezőgazdasági területekkel határos" - tette hozzá.

Ajánló